Понеделник,

Разследват Бисеров за пране на пари

От: Failed to load user -
A
A
A

София."Христо Бисеров ще бъде подведен под отговорност за финансови и данъчни престъпления", заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред сградата на ВСС.

Сигналът е подаден от председателя на ДАНС вчера следобед, обясни той. На въпрос - дали го притеснява това, че ДАНС го е информирал, след като Христо Бисеров е подал оставка, Цацаров отговори: „Ако ДАНС ме беше информирала по-рано, или получила информация, която съдържа данни за престъпление, защото информацията все още се анализира в градска прокуратура, ще поискам имунитета на Христо Бисеров; ако не съдържа данни за престъпление, няма да го поискам", каза още Цацаров.

Цацаров заяви, че няма представа дали оставката му е свързана с тази проверка и обясни, че не го интересува, тъй като при установени нарушения, ако Бисеров не си е бил подал оставката, главният прокурор сам е щял да поиска сваляне на имунитета му.

"Има проверка, свързана с класифицирана информация, по случая с Христо Бисеров, която може да бъде готова до края на днешния ден", каза по-рано Цацаров пред БНТ.

В съобщение на прокуратурата се казва: "На 06.11.2013 г., следобяд, главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДА "Национална сигурност" писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система. Информацията касае лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков.

Получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица. Последвали са извършване на влогове /срочни депозити/, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони /Сейшелски острови/.

По разпореждане на главния прокурор, информацията незабавно е изпратена по компетентност на Софийската градска прокуратура. С постановление от днес, 07.11.2013 г., е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров /представяне на декларация с невярно съдържание пред Сметната палата/.

Разследването е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура – София. Разпоредено е възлагане на пълни данъчни проверки на двете физически лица и на търговски дружества. Постановено е разкриване на данъчната и банковата тайна. Предстои отправяне на запитвания по реда на международната правна помощ до компетентните власти на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н. От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях.

С оглед на това, че част от информацията в изпратената до главния прокурор справка е класифицирана, към този момент прокуратурата няма да представи повече факти от изложените в това съобщение до медиите", съобщиха още от прокуратурата.

Днес парламентът гласува оставката на Бисеров.

Без дебати парламентът прекрати депутатските пълномощия на Христо Бисеров. Гласуваха 171 народни представители, от които 138 – „за", 10 – „против" и 23 се въздържаха. Депутатите, които бяха против и се въздържаха бяха от групата на ГЕРБ.

В четвъртък сутрин пред Нова Тв вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че няма информация ДАНС да са проверявали Бисеров.

В неделя от пресцентъра на ДПС съобщиха, че Бисеров напуска поста заместник-председател на ДПС и парламента. Освен това той ще замрази членството си в партията. В съобщението тогава бяха посочени лични мотиви за решението, като досега Бисеров не ги е коментирал публично.

В понеделник стана известно, че ДАНС и НАП са извършили щателна проверка на Бисеров и на фирмите, в които членове на семейството му имат участие преди да обяви решението си.

Ивайло Иванов Главинков е доведен син на Бисеров. Главинков е дете на съпругата на Бисеров - Мария Иванова Добрева – Бисерова. През февруари т.г. икономическият министър Делян Добрев откри, че Главинков се е водил на щат в ЧЕЗ. По данни на ЧЕЗ Ивайло Главинков не е заемал ръководни позиции в компанията, а се е занимавал с енергийна ефективност до април 2012 г. Той има няколко фирми с брат си Дамян от брака на Мария с Христо Бисеров. Фирмите са се занимавали с фотоволтаици, но са закрити.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички