Размениха списъци с кандидат-министри

Размениха списъци с кандидат-министри | StandartNews.com

Ако ген. Атанасов не е МВР шеф, да оглави ДАНС, искат от Блока

ГЕРБ и реформаторите размениха списък с предложения за министри в бъдещия общ кабинет. Листовете с номинации двете партии си предадоха на извънредна среща в понеделник в парламента.

Радан Кънев сам се е предложил за поста министър-председател, научи "Стандарт". Името му е било начело на списъка с предложенията за държавните постове на реформаторите към ГЕРБ. Листовете с важните кандидатури двете партии си размениха на извънредна среща в понеделник в парламента. Въпреки че такава не се очакваше, преговорите започнаха по график към 3 следобед. В стаята на реформаторите заседаваше парламентарната им група и уточняваше заявките за властта. В тази на ГЕРБ пък се събраха Менда Стоянова и Румяна Бъчварова заедно с Радан Кънев, за да обсъждат детайлите около бъдещата коалиция. Въпреки че реформаторите приеха като шега варианта на ГЕРБ Радан Кънев да оглави кабинета, те са изпратили списък начело с него за премиер. Самият той обаче отрече. На въпрос дали ще участва в кабинета лидерът на ДСБ отговори, че няма. Това мога да кажа, защото съм го казвал много пъти и то съм го казвал не за да кокетнича, обясни Кънев. Реформаторите предлагат още министър на образованието да бъде Корман Исмаилов, министър на електронното управление Гроздан Караджов, а шеф на външното ведомство да е Меглена Кунева. Сред другите им кандидати са Трайчо Трайков като шеф на енергетиката, Румен Христов на земеделието, сегашният Йордан Христосков на социалното, Юлияна Николова за еврофондовете, Мартин Димитров за икономиката и Стоян Михалев за министър на културата. За някои от ведомствата реформаторите дали опция на ГЕРБ да си изберат. Божидар Лукарски бил склонен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който ще вземе мандата, да реши той да бъде транспортен, правосъден или военен министър. Петър Москов пък бил готов да размени здравното ведомство за здравната каса. Генерал Атанас Атанасов, който се спряга за МВР шеф в списъка на реформаторите, можело да оглави и ДАНС. От блока дори написали имената на двама зам.-министри - Станислав Иванов за ведомството на регионалното развитие и на културното - Виктор Стоянов. За вицепремиери пък посочили Кунева, Корман Исмаилов и Лукарски.

Реформаторите обаче се гласят да седнат в креслата само на 4-5 министерства. Не е коректно да обявяваме публично колко и какви места ще имаме в кабинета, но сме далече от цифрите 8, 9, заяви Кънев, след като излезе от кабинета на ГЕРБ. Според него постовете в правителството ще бъдат разделени пропорционално на големината на двете парламентарни групи.
Списъкът на ГЕРБ за министри също е готов. В неговия вариант начело на кабинета е Бойко Борисов. За министър на еврофондовете герберите са предложили Томислав Дончев, Менда Стоянова за министър на финансите, а Лиляна Павлова за ведомството на регионалното развитие. Йордан Бакалов или Веселин Вучков са спрягани за шеф на МВР, Владислав Горанов за министър на икономиката, а Делян Добрев на енергетиката. Румен Порожанов е кандидатурата за министър на земеделието и храните, а Ивайло Московски на транспорта. Най-много са предложенията на ГЕРБ за шеф на здравното ведомство - Мирослав Ненков, Николай Петров, Крум Кацаров. Вежди Рашидов е фаворит за министър на културата, Красен Кралев на спорта, а Димитър Манолов на труда и социалната политика.

Въпреки че имената на бъдещите министри не станаха ясни, преговарящите споменаха някои структурни промени. Разбрахме се министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се раздели, а това на инвестиционното планиране да се закрие, каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ след поредната порция преговори. На практика това означа, че ведомствата вместо 16, колкото са в момента, ще станат 18, тъй като министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще се раздели на три.

Нова среща между двата преговорни екипа предстои днес от 13 часа в парламента.

Програмата готова днес

Програмната декларация между ГЕРБ и реформаторите е на финалната права. В понеделник следобед двете формации изчистваха последните си разминавания. В момента колегите са на финални, напълно редакционни бележки, така че спокойно може да се каже, че документът е готов, каза Радан Кънев, съпредседател на парламентарната група на реформаторите. Окончателният вариант е на финала, потвърди и Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Въпреки това нито една от партиите не пожела да каже какво има в нея. Очаква се днес декларацията да се даде на Патриотичния фронт, както и на АБВ, от които двете партии искат подкрепа в парламента.

Музикална война във Фейсбук

Преговорите между ГЕРБ и РБ преминаха във Фейсбук, но като музикални послания от представителите на двете формации. "Ще обикаляме, докато светът не спре да се преобръща", написа в социалната мрежа Румяна Бъчварова от Изпълкома на ГЕРБ. И публикува на стената си парчето на Nickelback "Изгори го до основи". "Всичко е казано в текста", коментира Бъчварова малко по-късно, а в песента се пее "Нямаме никакъв приятел, никакво съмнение... Продължаваме, докато светът спре да се върти, докато го изгорим до основи тази нощ". Публикацията на Бъчварова дойде след музикална провокация на лидера на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев. След преговорите в понеделник Кънев публикува AC/DC "Stiff Upper Lip" - в буквален превод "Твърда горна устна". Интерпретациите са за хладнокръвие и самообладание. "Лягай си, малко дете, и не плачи", отсече на своята стена евродепутатът Томислав Дончев, който е в преговорния екип на ГЕРБ. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува многозначителното заглавие "Цъкаща бомба" на Aloe Blacc.

Вчера социалната мрежа буквално прегря от музикални предложения на партийни симпатизанти. А предаването "Референдум" по БНТ пусна анкета за политическите разговори на стената си във Фейсбук. "Нема такава държава" на Слави Трифонов, "Шоуто трябва да продължи" - Куин, "Развод ми дай" на Асен Гаргов и "Сбогом, моя любов" на Васил Найденов. Това са само част от предложенията, които зрителите на "Референдум" направиха за няколко часа. От екипа на БНТ поставиха въпрос в социалната мрежа: "Коя песен, според вас, характеризира най-добре хода на разговорите за съставяне на правителство?". В музикалната класация влизат още "Наш'та система 4x4x2", "Бягство" - Авеню, и Румънеца и Енчев - "Пипни ме тук".

БДЦ зоват за спешен бюджет

Бюджетът е сред най-належащите приоритети на правителството. Той трябва бързо да бъде приет, ако не искаме държавата да е на ръба на банкрута. Това заяви председателят на парламентарната група на Български демократичен център (БДЦ) Светлин Танчев след консултациите с президента Росен Плевнелиев.

"Не сме видели още приоритети. Много пъти сме казвали, че очакваме да видим приоритетна работна програма, по която да разсъждаваме. Президентът обеща подкрепа за по-широк диалог", подчерта Танчев. Заедно с него при държавния глава бяха Румен Йончев, Кънчо Филипов и Любен Дилов-син. "Ако до 19 ноември няма актуализиран бюджет за 2014 г., а до 20 декември няма бюджет за 2015 г., България фалира на 16 януари", обявиха от БДЦ. "Всичко останало - какъв кабинет, какво мнозинство ще се сформира, няма да има смисъл. Дневният ред се предопределя от тези три дати. Не искаме да участваме в управляваща коалиция, но сме готови да изядем всички жаби, за да не фалира България на 16 януари", каза Дилов-син.
От БДЦ биха подкрепили правителство при условие, че то работи за създаване на работни места и за електронизация на управлението на държавата. "Не мога да кажа как бихме гласували при съставянето на кабинет, не знаем какви ще са приоритетите му", заключи Танчев.

 И Патриотите с правителство

Ако другите две политически формации не успеят да направят правителство, потвърдихме нашето намерение да вземем третия мандат и да предложим на обществото работещ, професионален кабинет. Това заяви съпредседателят на Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Красимир Каракачанов след консултациите в Президентството. "Два часа разговаряхме по основните приоритети, които ние сме предложили за една бъдеща програма за управление", допълни Каракачанов и уточни, че разговорът с президента Росен Плевнелиев бил конструктивен. "Не е важно дали котката е черна или бяла, а дали лови мишки. Дали аз ще бъда министър е най-малкото, което има значение за бъдещото управление на България", даде пример Каракачанов. И допълни: "Не сме претендирали за никакви министерства. Политическото участие на нашите лидери във властта не е от значение. За нас е важно да има програма за управление на следващото българско правителство, да бъдат очертани ясните приоритети пред нацията и да има програма за управление". Трагедията със запалената жена пред Президентството прекъснала разговорите, поясни съпредседателят на Патриотичен фронт.

Цачева и Миков в спор за стажанти

Председателят на парламента Цецка Цачева влезе в задочен спор с предшественика си от 42-ото народно събрание Михаил Миков. Според ГЕРБери лидерът на БСП е назначил на работа студентки на заплати от по 2500 лева. В края на миналата седмица Цачева е освободила около 30 служители. А часове по-късно Миков обяви във Фейсбук, че "единственият критерий, по който са подбирани уволнените, е фактът, че тези служители са постъпили на работна през последната година и половина". От ГЕРБ обаче акцентираха на две от служителките студентки - Панка Мангова и Стоя-Александрина Витанова, тъй като са симпатизанти на БСП. От "Позитано" 20 не отрекоха, че студентките са от соцактива, но категорично опровергаха заплатите на стажантките. Според трудовите им договори Мангова е получавала 632 лв. месечно, а Витанова - 602 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай