Разкритие! Как Борисов е ходил в Барселона

Думата взе неговият адвокат Менко Менков

Разкритие! Как Борисов е ходил в Барселона | StandartNews.com

Адвокатът на Бойко Борисов - Менко Менков, говори за днешните два разпита в две различни прокуратури на лидера на ГЕРБ.

"Едното разследване е от четири години - от 2019 г., като г-н Борисов два пъти е давал показания в качеството си на свидетел по него. Днес въпросите, които му бяха зададени, съвпадат изцяло с въпросите, които са му задавани от други прокурори и следователи. Въпросите са изключително елементарни, броят се на по-малко от пръстите на двете ми ръце и нямат нищо общо с предмета на разследване на делото, така както то е определено от прокуратурата за пране на пари.

По-важното да се отбележи е, че испанската прокуратура много бързо след като в България се вдигна шум по този въпрос, още преди две години е приключила разследването с постановление за прекратяване на наказателното производство и нито едно от изброените и споменати в българските медии лица не е привличано никога като обвиняем и много ясно испанската прокуратура е казала, че Бойко Борисов никога не е бил разследвано лице по този случай.

Всички тези дружества, които са участвали в някакви сделки с някакви имоти в Барселона, са минали през пълни данъчни ревизии пред испанските власти, а в Испания законодателството е такова, че недвижим имот, за да бъде продаден, трябва да има удостоверение от Агенцията по приходите, с което се удостоверява, че не се дължат данъци и такси.

И тези имоти могат да бъдат продавани на свободния пазар, каквото се е случило, и с каквито документи вероятно българската прокуратура разполага, при условие, че чухме официални съобщения за наличието на правна помощ между България и Испания", каза той в "Новините на "Нова телевизия".

Г-н Борисов  е ходил в Испания само в качеството си на министър-председател и веднъж като кмет на София в официална общинска или държавна делегация, които са предварително разписани по протокол. И няма никакво друго участие в град Барселона в лично качество по какъвто и да е начин", коментира още Менков..

Относно втората проверка, той каза: "Във върховната касационна прокуратура ни питаха дали г-н Борисов е оказал натиск на г-н Гешев да си подаде оставката като главен прокурор, дали е съставил или му е изпращал заплашително писмо, което бе публикувано от самия Гешев. Това не може да бъде така категорично, тъй като то е изпринтено на някакъв лист "А4", написано на компютър, без автор, без белези.

По-важното е, че г-н Борисов никога по никакъв начин не е имал каквито и да е намерения да се държи по този начин. И другите въпроси бяха свързани с това дали е оказал натиск върху шестимата членове на ВСС. Той не ги познава, няма никакъв контакт с тях. Никога не ги е виждал. Ние изцяло съдействаме на органите да установят истината, защото това е много важно.

Искането на оставка на когото и да било е право на всеки български гражданин. В случая оставката на Гешев не е искана от г-н Борисов, а г-жа Мария Габриел заяви, че ако бъде избрана на премиер, нейният министър в едно бъдещо правителство би поискал оставката на Гешев, а то такова правителство не се случи, тъй като тя върна мандата. Нямаме основание за притеснение. Г-н Борисов е с чиста съвест и продължаваме напред", завърши адвокатът на лидера на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай