Разкритие! Драматични думи на Петков за кабинета

Какво каза депутат да среднощното заседание

Разкритие! Драматични думи на Петков за кабинета | StandartNews.com

Драмата с опитите за съставяне на правителство продължава с пълна сила.

"Експертното правителство е най-безболезнената, най-стерилната формула на подкрепа на едно управление с много ясен мандат, с ясна програма, за кратък период от време, което може да се реализира с подкрепа от няколко места", заяви пред БНР Атанас Славов от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ).

"Това трябва да е такова правителство, на което да може да се потърси политическа отговорност, ако реформите, свързани с Шенген, еврозона, съдебна реформа катастрофират. Ако премиерът е излъчен от ПП-ДБ с втория мандат, ние във всеки един момент можем да поискаме оставката на този премиер и ще я получим", каза той.

"Нормално и разумно е с основните политически сили да се водят разговори за подкрепа", каза Славов относно втория мандат. Според него най-добрият шанс в момента е правителство на малцинството с "конституционни гласове".

"Страшно се нуждаем от това. Нуждаем се от амбиция за страната. В ситуацията, в която се намираме, трябва да проявим достатъчно разум и известна доза аскетизъм. В процес на толкова бушуващи политически страсти смирението и аскетизмът може да ни изведе на по-правилен път", каза Славов.

"С ГЕРБ вече сме гласували достатъчно закони заедно, независимо дали естетически това харесва на част от нашите избиратели", отбеляза депутатът. 

"През уикенда е имало и политически срещи на лидерско ниво", издаде Славов и допълни:

"Трябва да намерим тази формула за управление, която в един относително кратък период от време - около 1 година, ще ни даде възможност да направим важните за България ключовите реформи". 

По думите му правителство, предложено от Мария Габриел, по скоро няма да получи подкрепа в Народното събрание (НС). "Тя може да връчи на президента Румен Радев и празна папка", изказа мнение депутатът от ПП-ДБ. Според него обаче капацитетът на Габриел трябва да бъде използван, защото това би било добре за страната:

По време на нощното заседание съветът на "Промяната" е трябвало да одобри и дали министрите в кабинета да са политици или експерти, каквато засега е договорката с ГЕРБ. На експертен кабинет държат и лидерите на "Демократична България" (ДБ) - коалиционният партньор на ПП.

Съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков обаче е наложил решението за политически кабинет, разказаха участници в нощното заседание.

Първоначално неговото искане е било отхвърлено с мотиви, че договорките с ДБ така или иначе са за експертен профил на министрите. Последвало обаче емоционално убеждаване, в което Петков на няколко пъти повторил на своите: "Така спасяваме България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай