Понеделник,

Рашков: Медиите да разследват Борисов

От: СТАНДАРТ -
Рашков: Медиите да разследват Борисов
A
A
A

Обмислям дали има смисъл да се подават подобни сигнали в прокуратурата срещу Бойко Борисов. Прокуратурата е превърната в политическо оръжие. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков в интервю за БНР. Повод бе сигналът, който Рашков каза, че ще подаде следващата седмица срещу Борисов в прокуратурата. Анонимен свидетел му казал, че е заплашен от Борисов как семейството му щяло да яде собственото му месо.

Рашков се обърна към медиите да изземат функциите на обвинител на властта и те да разследват сигналите.

Обмислям има ли смисъл да се подаде сигнал, или да дам на медиите, като силна власт, да се запознаят със сигнала, каза Бойко Рашков.

Необходимо ми е още малко време, да обмисля как да реагирам. Човекът, който ми даде тази информация, защо дойде при мен, а не отиде в прокуратурата, попита МВР-шефът.

„В последните дни прокуратурата е образувала като на конвейер множество досъдебни производства, с които вече се опитва да спъва работата на МВР... Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор... Главният прокурор се обръща към министър-председателя с „шефе“. Какво означава това?“, продължи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той подчерта, че службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС.

„Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване... Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси“, каза вицепремиерът.

В предаването „Неделя 150“ Рашков допълни: „Надявам се за кратко време да се възстанови държавността у нас. Не може всички да работят за един човек като в едно тоталитарно общество. Толкова проблеми е предизвикал той, че ще трябва може би цял мандат на едно редовно правителство да ги разясни“.

По случая с подслушванията вътрешният министър е възложил вътрешноведомствена проверка и ще се провери работата на структурите, които са с права за СРС. „Досега подобна проверка в МВР не е правена“, каза Рашков. И допълни: „Труден за решаване въпрос е политиците да не се изкушават да използват МВР за политически цели. Не бих могъл да кажа, че скоро това ще се постигне. Добре е политиците да не се намесват, да се спазва неутралитетът. По закон политически поръчки не могат да се изпълняват, друго е живият живот“.

Служебният вицепремиер има основание да смята, че на тези избора ситуацията ще е различна и изрази надежда машинното гласуване да даде предпоставка за честни избори.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички