Рашидов отвръща с контраатака на Стоянович

Рашидов отвръща с контраатака на Стоянович | StandartNews.com

София. Бившият министър на културата Вежди Рашидов се закани да отвърне с контраатака на сегашния министър Петър Стоянович.

В ефира на Нова телевизия Рашидов намекна, че може и да съди наследника си в културното ведомство. Повод за реакцията му са твърдения на Стоянович, че в някои музеи са отчетени злоупотреби със средства.

Рашидов заяви, че се отстраняват от заеманите длъжности хора, спечелили ги с конкурс, какъвто бил случаят с директорката на Националната галерия Слава Иванова. Рашидов напомни, че лично той е уволнил сегашния съветник на министъра на културата Борис Данаилов за корупция. И разкри схемата, по която се крадат пари от Националната художествена галерия, чийто шеф е бил Данаилов, преди да бъде уволнен от поста преди три години. Това ставало чрез ремонтите. "Когато се прави ремонт на покрив например, сметката се завишава например до 150 лева на квадратен метър, сключва се договор и разликата от реалната до измислената цена се присвоява", обясни Рашидов.

"Борис Данаилов като директорът на националната галерия е изнесъл златни съкровища, от тях са направени отливки и са продадени на колекционери зад граница", заяви ексминистърът и подчерта, че е подал сигнал до прокуратурата и очаква да започне разследване.

"Нашата работа е да клатим правителството", обяви Рашидов. Неговият политически анализ е, че "правителството е съставено със златна акция от Атака". Ако тази златна акция я нямаше, може би новите избори щяха да дадат други резултати", каза Вежди Рашидов в коментар на случващото се в Народното събрание около вота на недоверие в кабинета „Орешарски", който стана повод за процедурни трикове в пленарна зала. И той както лидера Бойко Борисов определи ставащото в парламента като „политически тарикатлък".

По предизвиканата от германския посланик дискусия за свободата на медиите Рашидов каза:
"В България от години наред е застрашена свободата на словото. Това става заради създаването на монопол на разпространението в сектора. Целта е някои вестници да "клекнат", за да могат да бъдат купени евтини заедно с журналистите. Иначе всеки политик иска да има медиен комфорт". По думите му медиите у нас са превърнати в средство за унищожаване на противници. Тази отровна среда можело да бъде променена чрез премахване на монопола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай