Неделя,

Радост цари в БСП, постигнато е всичко, което желаят

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
1283
Радост цари в БСП, постигнато е всичко, което желаят
A
A
A

Социалистическата партия е доволна от постигнатото в преговорите с коалиционните партньори вдигане на пенсиите на два пъти тази година - от 1 юли и от 1 октомври. Мерките на коалицията трябва да дадат надежда, че може да се живее в България. Опитваме да спасим икономиката, да спасим доходите, заяви пред бТВ заместник-председателят на БСП и лидер на парламентарната им група Георги Свиленски.

По думите му тези мерки са „всичко, за което БСП са настоявали през годините“.

БСП продължавала да иска нулево ДДС за хляба, но това предстояло да се разбере дали ще бъде одобрено от останалите партии в коалицията.

Социалните мерки не са проинфлационни, категоричен е Георги Свиленски. Той смята, че такива твърдения са несъстоятелни, предвид че инфлацията в ЕС и по света не е различна от тази у нас, за да се твърди, че управляващите я генерират.

„Относно това дали са проинфлационни мерки, сигурно икономистите ги определят като такива. Имат си някакви критерии, такива научни понятия“, каза Свиленски, като отбеляза, че „говорим за мерки, които да дадат на хората надежда, че могат да живеят в България след решаваме проблема с ниските доходи“.

Депутатът от БСП е категоричен, че „коалицията е стабилна, след като взема единодушно тези решения, които ще бъдат предложени“.

По думите му БСП се бори за националния интерес, а той е да „има евтин газ“ и затова трябва да има преговори с „Газпром“. Според него няма логика да се иска отлагане на ембаргото срещу руския нефт, а да не се проговаря за природния газ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички