Радев за РСМ: Искаме да интегрираме не проблеми, а партньори

Той призова за по-голяма активност и критичен поглед в кризисни ситуации

Радев за РСМ: Искаме да интегрираме не проблеми, а партньори | StandartNews.com

„Светът се превръща в арена на все по-ожесточена конкуренция и става все по-трудно предсказуем. Трябва да гарантираме, че Европа не само ще премине през бурното море от кризи, които се наслагват, но ще има устойчив курс с ясна цел. За това са необходими сигурност, конкурентоспособност, иновативност”, заяви президентът Румен Радев пред участниците в събитието The World Ahead 2022, организирано от сп. "The Economist" в София.

„Никога няма да можем да постигнем икономическо и социално сближаване между Севера и Юга и между Изтока и Запада в Европа, дори с цената на европейски фондове, ако не постигнем научно и образователно сближаване”, заяви Румен Радев, цитиран от bTV. Той призова за по-голяма активност и критичен поглед в кризисни ситуации.

По думите на държавния глава стълбовете на всеки съюз се базират на информация, дипломация, икономика, военна мощ и въпреки че Европа е постигнала немалко в тези направления, трябват още много усилия. „Нямаме разгърната система за навременна информация не само в сферата на сигурността“, заяви Румен Радев и допълни, че такава е необходима и в секторите икономика, наука, технологии. По отношение на дипломацията, според президента, Европа отсъства в големия дебат и в преговорите, които я засягат пряко, водени в „стратегическия триъгълник между САЩ, Русия и Китай“. „Трябва оттук нататък да положим огромни усилия за силна европейска дипломация, което означава също бързи, ефективни и ясни механизми за вземане на решения“, призова Румен Радев.

Президентът посочи, че в дългосрочен план Европа ще спечели много от изграждането на "зелена икономика", но преходът трябва да се случи на базата на разумен баланс. „За да се откажем от базови мощности – въглища, ядрена енергетика и газ, трябва първо да разполагаме с достъпни и надеждни технологии с голям капацитет, които да съхраняват евтината енергия“, заяви Румен Радев и даде пример с България, която дължи 50% от енергийната си автономност на базовите си мощности. Според президента ключ към бъдещето е всички държави членки да създадат общ фонд със средства за разработване на нови и устойчиви технологии за съхраняване на енергия.

В сферата на отбраната Румен Радев заяви, че е необходима интеграция в името на общата сигурност. „Европейският фонд за отбрана е крачка напред, която стимулира научно-изследователската дейност. Постепенно можем да стигнем до общи производства, а на  базата на общи способности ще дойде моментът за генериране на общи сили за отбрана“, заяви Румен Радев. Той призова и за създаването на оперативен план за справяне с мигрантската криза при внезапен рязък натиск по сухопътната граница. По думите му това ще осигури сигурност и ще предотврати хуманитарни кризи.

В хода на дискусията, попитан за напрежението между Русия и НАТО заради Украйна, Румен Радев посочи, че не са изчерпани средствата на дипломацията и е необходим задълбочен диалог. „Ситуацията е сложна, но тя няма военно решение“, каза президентът и допълни, че диалогът с Руската федерация трябва да се води както от ЕС, така и от НАТО. В отговор на въпрос за българската позиция за началото на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония, Румен Радев заяви, че процесът не трябва да се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати. „България е отговорен член на ЕС и затова искаме да интегрираме не проблеми, а партньори“, посочи държавният глава.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай