Радев вика Главчев. Ключово решение

Ще се провеждат задължителни консултации

Радев вика Главчев. Ключово решение | StandartNews.com

Предстои ключова среща между президента на страната и кандидата за служебен премиер.

На 5 април, петък, от 9.30 часа в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията президентът Румен Радев ще се срещне на „Дондуков“ 2 с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, на когото на 30 март възложи да предложи състав на служебно правителство.

Димитър Главчев каза, че ще бъде готов със състав на Министерския съвет до края на деня, обяви президентът Румен Радев по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Наред с отдавна планираните известни избори за Европейски парламент, в същия времеви период трябва да проведем и извънредни парламентарни избори, припомни държавният глава.

Той не каза кога ще са изборите, но припомни тезата си, че е хубаво те да са  „две в едно“, защото  може да донесе по-висока избирателна активност, няма да се разкарват хората два пъти до урните и ще се спести ресурс.

Едно е желанието на партиите и политиците, съвсем друго е готовността на ЦИК, каза държавният глава. 

Президентът Румен Радев посочи още, че от готовността на комисията да организира прозрачни и честни избори зависи след тях да има легитимни институции.

„Призовах ви към тази среща, за да уточним предварително вашата реална готовност – какви са ползите, какви са ограниченията при избори „две в едно“, каза Радев. 

„Имате ли готовност към основния вариант, към който призовах г-н Димитър Главчев? Това е избори „две в едно“ на 9 юни“, попита президентът ръководството и членовете на ЦИК. Радев допълни, че предстои сериозно изпитание, но ЦИК трябва да представи своите аргументи, за да може да бъде взето крайното решение и да бъдат издадени указите и за европейските избори, и за национален парламент. 

Избори за национален парламент на 2 юни са невъзможни, категоричен беше президентът Румен Радев. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай