Вторник,

Очерняща статия в Дойче веле вбеси президента Радев

От: Рачо Рачев -
38968
Очерняща статия в Дойче веле вбеси президента Радев
A
A
A

Дни преди посещението на българския президент Румен Радев в Германия немскоезичното издание на "Дойче веле" публикува статията „Двете лица на Румен Радев". Материалът не отговаря на професионалната етика и журналистическите стандарти, „още повече, че редица твърдения, свързани с дейността на президента Румен Радев, категорично не отговарят на истината“, се посочва в позиция на прессекретариата на държавния глава.

"Разбира се, право на една свободна медия е да интерпретира обществените процеси, но когато този анализ се базира върху неверни слухове и интерпретации, възниква въпрос за достоверността и почтеността на представената информация", се казва още в посланието.

От прессекретариата добавят, че по тази причина на 16 май са изпратили право на отговор до "Дойче веле", като до днес все още няма публична реакция от страна на медията. "Не се вписва в традициите на една свободна обществена медия да отказва право на отговор по отношение на публикуван материал, срещу който има аргументирано възражение, че внушава определени недостоверни изводи", допълват още от президентската институция.

В изпратеното писмо до редакцията на немскоезичното издание на "Дойче веле" пише, че „информирането на германската общественост за теми, свързани с България, се гради на отговорността на една обществена медия към гражданите и на двете държави“.

"В този процес водещи следва да са фактите, независимо от пристрастията и убежденията на анализаторите. Обективното отразяване е важно условие за утвърждаването на образа на всяка медия като надежден източник на информация. Тази значимост нараства още повече, когато става въпрос за възприятията, които тя създава в гражданите на две приятелски и съюзнически държави", пишат от президентската институция и допълват, че в статията "Двете лица на Румен Радев" тези принципи не са спазени и направените изводи се базират предимно на неверни внушения, а не върху реални факти.

В писмото се казва още, че предизвиква недоумение „внушението в статията, че президентът Радев черпи подкрепа за своя висок политически рейтинг от успешни министри в служебното правителство, които заемат днес ръководни функции в действащото българско правителство. "Дойче веле" би трябвало да е наясно, че президентът назначава министрите и тяхната дейност може да се разгърне само и единствено в резултат на неговото доверие и в изпълнение на дефинираните от президента приоритети: борба с корупцията, прозрачност и законност“, добавят от прессекретариата на държавния глава. 

Войната в Украйна и многобройните кризи в Европа рушат като цяло доверието в политическата класа, но няма никаква логика в твърдението, че призивите на българския президент за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна, връщане към диалога и недопускане на прякото въвличане на България във военния конфликт са довели до отлив на обществено доверие. Всички проучвания на общественото мнение в България ясно показват, че българското общество категорично отхвърля алтернативни позиции, пише още в позицията.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички