Радев с остра позиция срещу македонизма

Не искам с българско оръжие да се убиват българи, коментира президентът

Радев с остра позиция срещу македонизма | StandartNews.com

"Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма в ЕС". Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с германския канцлер Олаф Шолц. Според него идеологемите от бивша Югославия и Коминтерна нямат място в Евросъюза.

"Защото те ще имат дългосрочни, неблагоприятни последици за ЕС. Затова България като отговорен член на ЕС трябва да работи така, че да интегрира партньори, а не проблеми", категоричен бе държавният глава.

"Когато говорим за общия европейски контекст, не трябва да допускаме тенденцията нашата национална позиция по отношение на Северна Македония да става заложник на конфликта в Украйна", каза държавният глава.

"Удивително е как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация, човешки права, толерантност и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности", добави Радев, визирайки натиска върху нас за вдигане на ветото над еврочленството на Скопие.

"Аз съм изключително удовлетворен от разбирането, което среща аргументираната българска позиция", каза той за реакцията на германската страна по въпроса с нашето вето по пътя към ЕС на Северна Македония.

Радев и Шолц обсъдиха и войната в Украйна, изразявайки общото си мнение, че е нужно да се търси решение за най-бързо прекратяване на конфликта.

"И това е разбиране и на германската страна", каза президентът. Той напомни, че България е част от всички европейски решения и тези на НАТО, "но там няма императив за предоставяне на оръжия". "Не трябва да допускаме това да се опакова като някакъв морален дълг", каза Радев.

Президентът припомни огромната българска диаспора в района на военния конфликт. И заяви: "Не искам с българско оръжие да се убиват българи, по един или друг начин.".

Коментирайки мерките, които правителството обеща да предприеме на среща с бизнеса, президентът заяви: "Отдавна призовавам за отворен, конструктивен диалог, за краткосрочни решения за преодоляване на енергийната и социална криза, за предвидимост, така че това е едно от решенията". Радев обаче настоя, че "трябва да има адекватно решение и към гражданите".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай