Радев размести власт и опозиция

Нинова отказа на президента, но ВМРО и "Атака" изненадаха ГЕРБ с позиция в негова защита

Радев размести власт и опозиция | StandartNews.com
  • Нинова отказа на президента, но ВМРО и "Атака" изненадаха ГЕРБ с позиция в негова защита
  • Преференциите се превърнаха в разменна монета за партийни игри

Очакваното вето на Румен Радев върху Изборния кодекс неочаквано роди парламентарна новина. Размени местата на власт и опозиция. БСП изостави силния си играч, когото премиерът Бойко Борисов легитимира като партиен лидер. От името на социалистите Крум Зарков обяви, че БСП няма да спре бойкота на пленарната зала.
Така стана ясно, че в единствения ден, когато трябва да демонстрират подкрепата за Радев - гласуването на ветото, червените ще се шляят из страната или по ловно-рибарски форуми в чужбина.
"Атака" и ВМРО пък неочаквано припознаха основния опонент на управляващото мнозинство и заявиха, че ще гласуват ЗА президентското вето.
Формално, в дъното на интригата са преференциите. В малките часове на една скорошна нощ ГЕРБ промени формулата за пренареждане на изборни листи. Според новите правила, за да пребориш първия в списъка за Брюксел вече ще са нужни не просто 5% от гласовете, а цели 130 000 гласа - колкото е "цената" на един мандат за Европарламента. Последвалата дискусия дали това обезсмисля преференциите, стъпква ли мажоритарния елемент и убива ли демокрация у нас би имала смисъл само ако се води в неутрално време, достатъчно отдалечено от пускането на бюлетини. И ако в нея участват хора, които наистина разбират от избори. Защото и двете тези, които втора седмица се бият в публичното пространство, имат своите много сериозни аргументи.
Петте процента за Брюксел и седемте за национален парламент лесно се обръщат с корпоративен или роднински вот. Вече стана ясно, че в това Народно събрание има млади опозиционни депутати със силни бащи. Ако формулата не се промени, ще има и в следващия парламент, при това много повече.

Всяко сериозно бизнеслоби с лекота може да се уреди с депутат, при това без да купува гласове.

Стига само служителите да отбележат правилната преференция.
От своя страна високият праг дава гаранции, че предпочетеният кандидат е наистина човек с качества, разпознаваем и оценяван от хората. Томислав Дончев е доказателство за това. Единствен той събра рекордните 108 000 преференции на миналите евроизбори. Да, постигането на подобен резултат е трудно, но не невъзможно. От премахването му губим всички, сегашното Народно събрание е избрано със старите преференции и не сме доволни от него, коментира проф. Антоанета Христова за "Стандарт". Безспорният изборен спец проф. Михаил Константинов пък е категоричен, че преференциите не са мажоритарен вот, както искат да ни убедят умните и красивите.
Истината е, че казусът е принципен - въпрос на ценностна система и изработен от нея изборен модел. В момента темата е просто средство за поредните кулоарни пазарлъци, които веселят народа. Оказа се, че в момента те са в графата котка по гръб не пада. И са свързани главно юридически трикове как управляващото мнозинство да "не се огъне пред президента". Според част от юристите, за да се изпълни заръката на Борисов и да се върнат ниските преференции, трябва да се приеме ветото на Радев. Въз основа на това прясно ремонтираният Изборен закон да се поправи отново. Според друга част от правните експерти ветото трябва да се отхвърли, законът с високия праг да се обнародва и веднага след това да се приеме нова поправка - само за преференциите.
ГЕРБ заложи на второто. Недооценили тънкия замисъл "за чест и слава" на юристите в правляващото мнозинство, ВМРО и "Атака" заложиха на първия вариант.

И докараха сърцебиене на Цветанов.

Спешни совалки на втория човек в ГЕРБ започнаха бавно и мъчително да обръщат позициите в малката коалиция една по една. Първи бяха НФСБ. Макар още в началото да искаха високия праг, хората на Валери Симеонов първи се отказаха от него. Според източници от управляващото мнозинство - в замяна на подкрепа за исканото от Валери Симеонов отнемане на заплатите на депутатите кръшкачи, което правната комисия прие късно в сряда. Днес - ден след като ДПС каза в очите на ГЕРБ, че вървят към диктатура, конфискацията на заплати бе отложена за известно време, но не и отменена.
"Атака" също обърна позицията си и след разговор с Цветанов заяви, ще гласува срещу ветото на Радев. Мълвата в ПГ на ГЕРБ носи, че "цената" за това е подкрепа от голямата партия за Волен Сидеров като единствен лидер на ПГ на Обединени патриоти. Откакто не е вицепремиер и се върна в парламента Валери Симеонов натиска да стане съпредседател на Патриотичната група. Което пък докарва нерви на Сидеров. Тежкият разговор на Цветанов - с ВМРО, мина тази сутрин. ВМРО също обърна позиция. Според воеводи условието е била ясна и категорична подкрепа на концепцията на вицепремиера по ромския въпрос.
Колебанията не подминаха и БСП.

След ремсисткото: "Бойкотът продължава" на Крум Зарков,

в Търново Весела Лечева започна да балансира: "Трябва да обсъдим какво правим, все пак президентът трябва да се уважава". Вчера пък Красимир Янков открито призова БСП да се върне в пленарна зала. И поиска нов национален съвет, който да вразуми Корнелия и да отмени решението за бойкота.
Ясно е, че преференциите се превърнаха от знак за изборна зрялост, в разменна монета за партийни игри. Чакаме рунд ІІ - избора на нова ЦИК и пазарлъците около нея.

Още анализи, коментари и интервюта - четете във в. "Стандарт", който от утре е на вестникарските сергии

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай