Радев рани сърцето на българските турци

Една фраза на Карадайъ опъна лицето на държавния глава

Радев рани сърцето на българските турци | StandartNews.com
  • Една фраза на Карадайъ опъна лицето на държавния глава

В желанието си да остане верен на партиите от площадите, Румен Радев прекрачи една много тънка граница. Не партийна, а обществена, човешка.

Докато партиите в парламента осъзнаха коварността на бойната линия "промяна" - "статукво" и без много шум разпределиха парламентарните комисии, изоставяйки крайните си клетви "само с този" - "никога с онзи", президентът заби юмрук в раната на разделението. Коя е вашата родина - майка, попита Радев лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, подменяйки рязко темата на консултациите преди втория мандат. Появилите се хипотезите, че по този начин държавният глава си отмъщава на Карадайъ, затова че ден по-рано председателят на Движението напусна Консултативния съвет по национална сигурност, са наивни. Карадайъ реши да не участва в седенката на "Дондуков" 2, след като тя наруши правилата. Обсъждаше актуализацията на бюджета, а не записаните в дневния ред мерки срещу ковид-кризата.

Разчетите в хазната са работа на парламента. А и защото на КСНС влезе чужд гражданин - Кирил Петков, което е нарушение на констутицията.Моята родина е България и мисля, че всички тези 51 години, които имам, са абсолютно и категорично доказателство за това. Но освен прародина, ако погледнем и пра- прародината ни, на база исторически факти, тя се оказва може би да е обща, отговори на Радев Мустафа Карадайъ.Нарушаването на конституцията е една огромна криза, една огромна пропаст в демокрацията в страната ни, продължи лидерът на ДПС. И категорично заяви: "Лицемерието в политиката е основен инструмент в последните години.

Различните аршини за разбирането на Конституцията са факт в момента. За една част от гражданите, чиито права са ограничени от закони, никой не реагира. А от друга страна, когато конституцията забранява определени действия, защото става въпрос за други хора, се казва: "какво толкова". А по отношение на скандала с Кирил Петков, колкото по-рано бъде изяснен, толкова по-добре за демокрацията. Нарушаването на Конституцията е един от основните проблеми и е дори пред другите кризи, защото това е пропаст в демокрацията в страната.".Не мога да остана безучастен, когато българският президент пита лидера на ДПС коя е неговата Родина, заяви и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той запита и дали подобен въпрос - коя е тяхната прародина, може да се зададе на бесарабските, молдовски или украинските българи. Ако някой от тях не отговори България, ние ще го зачеркнем като българин, каза Цонев.Има родина и родина по произход, която се нарича прародина. Съжалявам, че тази лекция трябва да се дава пред българския президент, продължи Цонев. И се възмути: "Да питаме точно тази част от българското общество, доказала, че носи в сърцето си България, за разлика от Кирил Петков, който нищо не е доказал, е неуместно".

С анти-ДПС риторика и омраза никой не може да прикрие политическата си немощ, категорично подчерта още Мустафа Карадайъ след консултациите при Радев.А в отговор на въпрос защо се стигна до словесната престрелка между двамата Карадайъ заяви: "Г-н Радев може би е изнервен малко, предвид политическата ситуация и това е разбираемо". "А може би урокът от 30 години демокрация за правене на избори с анти-ДПС риторика явно още не е научен, но аз все пак да ви кажа: с анти-ДПС риторика и омраза нито една от кризите няма да бъде решена - нито социалната, нито здравната, нито икономическата, нито финансовата, нито политическата."От 30-години анти-ДПС риториката винаги е била най-лесният предизборен трамплин за бюлетини. Но времената вече са други. Движението отдавна не е малка партия, а европейски фактор. Илхан Кючук е начело на АЛДЕ, партията се радва на широко международно признание.

За парламентарния й опит и експертиза изобщо не може да става въпрос, при положение, че спасява от гафове новаците в политиката от години.С въпроса си Радев допусна две грешки - подцени ДПС и обиди българските турци. Да имаш съмнения коя е родината на българските турци и мюсюлмани е тежко непознаване на ситуацията, на състава на самия български народ, коментира зам.-председателят на Движението Халил Летифов. И допълни: "Подобни намеци имаше в едни отминали времена, които ние вярваме, че са забравени и че нямат място в историята на България. Българският народ преодоля заедно - без значение от етнос и религия, тези мрачни времена отпреди 1989 г.

С болката и наследството от тези времена беше създадено ДПС".За нас тази тема е изключително чувствителна и никой не може да поставя под съмнения лоялността и любовта на всички български турци, на всички български мюсюлмани, на всички етнически групи в България към нашата Родина България, категоричен бе Летифов.Движението вече ясно показа, че повече няма да позволи предизборен рейтинг с анти-ДПС риторика. Усети го Цвета Караянчева, разбра го Корнелия Нинова, научи го дори Христо Иванов.

Радев би трябвало най-добре да знае каква е силата на ДПС. Ако на втория тур преди 5 години не бяха гласовете на Движението, той нямаше да е президент.Една фраза на Мустафа Крадайъ опъна лицето на държавния глава, минути преди да реши отново да вдигне юмрук. "Непотърсена подкрепа няма да дадем". Тя бе по повод третия мандат, но бе толкова категорично изречена право в очите, че не само Радев си даде сметка за по-широкото й значение. ДПС вече свали веднъж доверието си от Радев, обявявайки го за разединител. в сряда даде знак, че позицията изобщо не се е  променила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай