Сряда,

Радев проговори за импийчмънт и "Магнитски"

От: Агенция Стандарт -
3764
Радев проговори за импийчмънт и "Магнитски"
A
A
A

Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Нужни са ефективни закони и съдебна реформа. Това заяви президентът Румен Радев в първи коментар, след като в петък американското финансово министерство включи имената на петима българи в санкционния списък "Магнитски". 

“Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Трябват ефективни закони срещу корупцията. Тази борба не трябва да е само предизборно говорене”, заяви Радев и призова: “Следващият парламент да се ангажира с ефективна съдебна реформа, за да не влизат повече българи в списъка "Магнитски".

Втория списък “Магнитски” той определи като “силен политически сигнал към нас” и каза, че страната ни го приема “като оказване на помощ от партньор”. Радев посочи, че е “задължително антикорупционният закон да бъде приет от следващия парламент.

Президентът каза още, че разширяването на списъка „Магнитски” с още имена на българи ще повлияе на изборите. Трябва да правим всичко възможно така че ние да си вършим работата, а не да идва някой отвън и да ни посочва нашите проблеми, допълни той. 

Относно поискания му импийчмънт от бивши депутати Радев отговори така: “Нека партиите на войната да спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорност за решението българската армия да даде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират” каза Радев. “Виждаме, че войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение и тя въвлича всички нас. Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия”, заяви той. 

“Мирът може  да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог”, допълни държавният глава. 

Той посочи, че служебното правителство е изпълнило решението на 48-ото НС за изпращане на военна помощ за Украйна. “Там много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности”, каза Радев, цитиран от Нова.  

“Що се касае до това решение и призивите на бивши народни представители, които непрекъснато повтарят, че изразяват волята на българския народ - нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на българите”, каза още той. 

И още: “48-ото НС е парламентът, който се саморазпусна от страх. От страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент”.

По думите му именно 48-ото НС е саботирало правосъдната реформа, европейската ни интеграция и не е приело предложените от служебното правителство закони, “които облекчаваха и отвориха пътя ни към Шенген и еврозоната”. 

Той обвини депутати в посления парламент, че са приемали “съдбоносни решения  без никакъв анализ и оценка на риска”, както и са отклонили предложената от служебното правителство програма  “за реална модернизация на българската армия”. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Румен Радев

Още от категорията