Радев покани Стефан Янев на разговори за кабинет

Кой ще получи третия мандат

Радев покани Стефан Янев на разговори за кабинет | StandartNews.com

Президентът Румен Радев насрочи консултациите с "Български възход" за понеделник, 28 ноември, от 14.00 часа, съобщиха от президентската администрация. 

Предстои държавният глава да обсъди шанса за редовен кабинет и с бившия си президентски секретар и бивш служебен премиер Стефан Янев, който впоследствие създаде своя партия и влезе в 48-ото Народно събрание.

Самият Янев неведнъж досега изразяваше готовност да получи третия мандат, който се връчва по избор на президента.

Румен Радев вече проведе срещи от консултативен характер с ГЕРБ, ПП, ДПС, "Възраждане" и БСП. С напрежение бяха съпътствани разговорите между Радев и БСП, и особено с ДБ по темата за изпращането на оръжия в Украйна.

Партиите от бившата четворна коалиция декларираха, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ и обявиха консултациите за безрезултатни. Впоследствие от ДБ и ПП заявиха, че са готови да опитат с кабинет на малцинството с втория мандат.

Президентът беше категоричен, че няма намерение да дава евентуален трети мандат преди Нова година. Аргументът му е, че не желае българите да ходят на избори в най-тежките зимни месеци януари и февруари. Радев направи уговорката, че ако политическите сили се уточнят, че няма да правят редовно правителство и ще ходим на избори, то той е готов веднага да забърза конституционната процедура за връчване на мандатите, припомня dir.bg.

  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай