Радев обясни защо изборите ще са на 11 юли

Датата 4 юли беше абсолютно невъзможна, каза президентът

Радев обясни защо изборите ще са на 11 юли | StandartNews.com

Президентът Румен Радев обясни защо е избрал датата 11 юли за предсрочните парламентарни избори.

Не аз определям датата за изборите този път – 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага, обясни държавният лава по време на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия.

„Не аз определям датата за изборите този път, тя се определи от няколко фактора - действията на самите партии в 45-ото Народно събрание, тяхната конфигурация и невъзможността да излъчат правителство, в същото време Конституцията, която повелява ясни срокове. Трябва да имате възможност да разгърнете една пълноценна хронограма. Знаете, че 4 юли е абсолютно невъзможна дата, вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото има претенции, че повече не може да стои тази политическа конфигурация. Не върви и правителството в оставка да стои още дълго време“, коментира Радев.

По думите му избори юли, август, септември не са правени с изключение на едни – парламентарни на 5 юли 2009 г.

„Успяхме да стигнем до конструктивно решение. Удовлетворен съм, че мислите в този дух и стил. Ще има мой указ в срок с една особеност, че той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Моля ви, да започнете координацията и единодействието си от сега“, каза още Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай