Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери

Президентът реагира на упреците, че привиква първите хора на Темида "на килимчето"

Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери | StandartNews.com

Малко след като премиерът Бойко Борисов се възмути как президентът Румен Радев "привиква на килимчето" първите хора на родната Темида, държавният глава реагира на упреците.

"Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона и мисля, че консултациите, които провеждам, отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор", заяви пред медиите в Благоевград Радев по повод разговорите му с обвинител №1 и шефовете на Върховния касационен съд и Върховния административен съд за избора на следващ главен прокурор.

По думите му обществото ни очаква справедливост и реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност, каза той.

Президентът не пропусна да спомене и темата за бойните изтребители, като обвини управляващите, че мълчат за преговорите. "След като правителството и Народното събрание "задраскаха" състезателната процедура за придобиване на нови изтребители, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори", коментира държавният глава.

"Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото идват избори. Неясни са условията и за индустриално сътрудничество и офсет, така важни за нашата икономика. Към този много важен проект не трябваше да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи", критикува Радев.

"Силно се надявам правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на заложените условия и на способностите, защото това ще обезсмисли целият проект", призова той кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай