Радев: На безочието на политици да се сложи край

Апартаментгейт не може да се лекува с оставки, обяви президентът

Радев: На безочието на политици да се сложи край | StandartNews.com

Апартаментгейт не може да се лекува с оставки. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, посветено на мерки за борба със злоупотребите по високите етажи на властта. Радев допълни, че апартаментгейт може да е "само айсберг на истинската корупция" и
призова за проверка на доходите и разследване на незаконо придобитото имущество.

Липсва реален, ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ. Това е очевидно и от начина, по който бе избрано ръководството на тази комисия. Призовавам за енергични и безкомпромисни действия на институциите, каза президентът. И обяви: "На безочието на определени политици и ширещата се безнаказаност трябва да се сложи край. Защото то се превръща в стил и може да се дублира и в провинцията".

"В обществото се споделя мнението, че има множество злоупотреби с обществени средства, че български политици имат имоти у нас и в чужбина, фирми чрез офшорки и подставени лица.

Висши магистрати не се страхуват да покажат лукс на фона на държавни заплати, продължи да изрежда президентът. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с прогнила съдебна система", заяви държавният глава.
 
Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата демонстрират лукс. И то на фона на обидно ниските пенсии, каза още президентът. Той повтори, че има криза на доверието. И предупреди, че ако тя се задълбочи, ще доведе до загуба на легитимност.

"Нямаме време, трябва да се вземат последователни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност", подчерта президентът. Има криза в държавността. Имаме сериозен проблем и този проблем засяга националната сигурност, допълни той. Радев благодари на медиите, които "публикуват изобличаващи материали". И призова българите към нетърпимост към корупцията.

 И президентът даде да се разбере, че е на едно мнение с Корнелия Нинова и предлага нов антикорупционен закон закон, който да отстрани недъзите на сегашния, а анкетна комисия да предложи кадрови решение за КПКОНПИ. Това обаче не се възприело от останалите партии и институции, потвърди президентът.

Изпълнителната и законодателната власт да приемат законодателен пакет, който да ограничава корупцията. Президентът припомни резервите си към антикорупционния закон и факта, че е наложил вето. Президентът обясни, че на база на публикации за заместник-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев за подобни нарушения като при шефа на комисията Пламен Георгиев е решил да не го покани на заседанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай