Допълнителни сили на НАТО у нас? Радев каза истината

Никой не е искал нищо от България, заяви президентът

Допълнителни сили на НАТО у нас? Радев каза истината | StandartNews.com

„Никой не е искал нищо от България, така че всякакви спекулации на тази тема са излишни“.

Така президентът Румен Радев отговори на въпрос поемала ли е България ангажимент за допълнителни сили на НАТО на наша територия.

„Към момента няма ескалация на кризата в Украйна. Нека да отчитаме моментното състояние“, каза той.

„Последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа. Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или със заплахи за употреба на насилие. Тя няма да стане с повече оръжие и с повече военна сила, а с диалог и повече дипломация“, каза Радев.

Предстои онлайн среща на външните министри, на която ще се иска консолидирано послание.

„Това е подготовка за започващата серия от важни срещи и диалози на най-високо ниво следващата седмица. Очаквам тази криза да се разреши с повече диалог и с дипломатически средства“, каза Радев.

Министърът на отбраната Стефан Янев от своя страна заяви, че няма напрежение между него и премиера Кирил Петков.

„Това, което съм казал аз го каза и премиерът с различни думи. Става въпрос за един фундаментален проблем в нашето общество, който за пореден път ще се опитам да изясня. Говоренето по отношение на участието на България в НАТО, ЕС и други международни организации е в пасивно-активна форма на общуване. България е член на НАТО, България е НАТО и НАТО е България. Внушаването, че някой ни казва какво да правим и ние трябва да изпълняваме нечие решение е неправилно като въпрос“, каза Янев.

Относно консултативния съвет за Северна Македония, който предстои да се проведе другата седмица Радев коментира, че България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на Северна Македония.

„Това обаче зависи от индивидуалния напредък и изпълнението на копенхагенските критерии за членство от всяка страна кандидат. България продължава да бъде открита за диалог и вярвам, че всички обещания, ангажименти, поети от нашите съседи за изпълнение на двустранния договор, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът на европейската интеграция“, коментира Румен Радев.

Той приветства намеренията на българското правителство да бъде актуализиран диалогът по всички важни тема от взаимен интерес. Паралелно с това обаче очаква да бъдат решени и всички проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай