Радев хвърли бомба на Макрон за Северна Македония

Двамата обсъдиха теми от дневния ред на двустранното сътрудничество и в рамките на ЕС

Радев хвърли бомба на Макрон за Северна Македония | StandartNews.com

Институциите в Република Северна Македония трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес в Брюксел с президента на Френската република Еманюел Макрон.

Двамата обсъдиха теми от дневния ред на двустранното сътрудничество и в рамките на ЕС.

Поредната антибългарска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, подчерта президентът Радев.

Държавният глава напомни, че както България, така и РСМ са приели предложената в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, като вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес.

„Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания“, посочи Румен Радев.

Двамата президенти отбелязаха доброто партньорство между България и Франция в енергетиката, както и перспективите за неговото последващо развитие.

По време на срещата българският държавен глава изрази интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата F-16.

Присъединяването на България към Шенген и възможните подходи за постигане на това, също беше акцент на срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай