Радев говори в Египет за тероризъм и договори

Държавният ни глава е на двудневно посещение в арабската държава

Радев говори в Египет за тероризъм и договори | StandartNews.com

България и Египет са от двете страни на един размирен регион и от нашите общи усилия зависи този регион да бъде стабилен и сигурен, каза президентът Румен Радев в изявление след разговорите с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси в Кайро, предаде БТА.

Радев посочи, че България и Египет са естествени съюзници в борбата срещу тероризма, организираната престъпност, радикализма и нелегалната миграция. Той добави, че приветстваме усилията на Египет за разширяване на диалога между Африканския съюз и Лигата на арабските държави, и ЕС. Президентът Радев заяви, че България, като една от най-близките държави от ЕС до Египет, има своята отговорност проблемите, които съществуват в региона, гласът на Египет, да бъдат чути по-силно в Евросъюза. Радев добави, че от ситуацията в района на Близкия изток и Северна Африка зависят и стабилността и сигурността на Европа.

По-рано днес в двореца "Ал Итихадия" Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и съпругата му Интисар ал-Сиси. Румен Радев имаше среща "на четири очи" със своя колега, след което двамата държавни глави ръководиха пленарните разговори между официалните делегации на България и Египет.

Президентът Радев изтъкна в изявлението пред медиите, че България високо цени приятелството си с Египет, с египетския народ, както и древната култура и история на страната. Високо ценим и лидерската роля на Египет, на държавното ръководство на страната, за търсене на баланс, за установяване на сигурност и стабилност в района на Близкия изток и Северна Африка, посочи Румен Радев.

Той каза, че с президента Абдел Фатах ас Сиси са имали възможността да обсъдят редица предизвикателства пред региона, общите действия и общия отговор на тези предизвикателства, защото никоя страна днес не е способна да се справи сама.

Двамата са разгледали задълбочено и двустранните отношения. Констатирали са със задоволство добрата правно-договорна база на отношенията между Египет и България. Тя обаче, добави президентът Радев, вече се осъвременява и има нужда от нови споразумения, които да отговорят на повишените амбиции за двустранното сътрудничество. Обсъдихме бъдещото подписване на споразуменията за съвместна комисия за сътрудничество, за бизнес съвет, посочи президентът Румен Радев, като добави, че днес ще бъдат подписани други важни споразумения.

Радев открои нарастващия през последните години двустранен стокообмен, достигнал над 1 милиард долара, но добави, че потенциалът и амбициите са за много повече. Бизнес форумът днес, с участието на повече от 30 български фирми и множество египетски, е ясен знак, че имаме волята да развиваме нашето сътрудничество. Обсъдихме и мерките за разширяване на икономическото ни сътрудничество, посочи Радев, по чиито думи заедно търсят мерки, които да не се изчерпват само с търговия, а вече се търсят съвместни производства, сътрудничество в областта на инвестициите и съвместно излизане на трети пазари.

Президентът Румен Радев открои като важно и военно-техническото сътрудничество, в което имаме традиции, като изрази увереност, че днес те ще се увенчаят с нови споразумения. Обсъдено е било и сътрудничеството в областта на въздушния и на морския транспорт, а също така и сферата на туризма.

Като приоритетна област за бъдещо взаимодействие президентът Румен Радев открои още енергетиката, като посочи, че Египет и България могат да предложат алтернатива за диверсификация на доставки и на маршрути, особено по отношение на природния газ. Перспектива има сътрудничеството в областта на автомобилната индустрия, на електрическите машини и съоръжения, на хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и други сектори. Ще продължава и сътрудничеството в културата, науката и образованието.

Президентът Радев увери египетския си колега, че в лицето на България има важен партньор и приятел и добави, че ще се радва Абдел Фатах ал-Сиси да отговори на отправената му покана за посещение в София.

Египетският президент определи първото посещение на българския си колега като връхна точка в развитието на двустранните отношения, като напомни, че през октомври миналата година е посрещнал и българския премиер. Днес осъществяваме посещение, което отразява силната воля на двете страни да продължават развитието на взаимоотношенията си, специално в политическата и икономическата сфера, посочи президентът Сиси. Той напомни, че двустранните връзки са от повече от девет десетилетия. Твърдо сме убедени, че са налице множество възможности и шансове за развитие на взаимоотношенията ни в интерес на нашите два народа, каза египетският президент. Той добави, че египетската страна се надява на отчетливи резултати от посещението, на увеличаване на инвестициите. Търговските ни взаимоотношения надхвърлят един милиард долара, но това не е достатъчно, не отразява всички възможности на икономическите ни взаимоотношения, също каза Сиси.

Той добави, че двамата президенти са разгледали възможностите за развитието на взаимоотношенията в политиката, икономиката, отбранителната промишленост, както и редица регионални и международни проблеми от взаимен интерес.

С президента Радев разговаряхме за възможностите да бъде даден успешен отговор на редица предизвикателства като например незаконната миграция, за успешната борба срещу тероризма, даването на отпор на тероризма чрез отпор на държавите, които му оказват материална и политическа подкрепа, посочи президентът Сиси. За проблемите на незаконната миграция той коментира, че разрешаването им изисква разпределение на ролите и на тежестта. По думите му Египет поема голямо бреме за осигуряване на границите си и пресичане на възможностите за такава миграция.

Достигнахме до извода, че сме изправени пред едни и същи предизвикателства и това изисква от нас обединяване на усилията. Силна основа за бъдещето на взаимоотношенията ни е наличието на политическа воля, заяви Абдел Фатах ал-Сиси. Египетският президент благодари на президента Радев за отправената му покана да посети приятелска България. Ал-Сиси добави, че е горд от установените лични отношения между двамата и е твърдо уверен, че ще продължат да развиват взаимоотношенията в интерес на двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай