Радев взе най-чаканото решение

В понеделник, 18 юли държавният глава ще връчи мандата на лидера на БСП

Радев взе най-чаканото решение | StandartNews.com

В понеделник, 18 юли, в 17.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

До това връчване на трети мандат се стигна след като "Продължаваме промяната", с посочения от нея вицепремиер и финансов министър в оставка Асен Василев, върна първия проучвателен мандат на 8 юли, без да предложи състав и структура на кабинет.

Втората по големина политическа сила ГЕРБ-СДС върнаха мандата веднага.

На коя парламентарна група президентът ще връчи третия проучвателен мандат е въпрос, породил много догадки и хипотези в дните след петък, когато Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените политически формации, припомня БНР.

По-рано днес в предаването "Неделя 150" Никола Минчев - депутат и бивш председател на Народното събрание от "Продължаваме промяната", не изключи ново единодействие на неговата формация с партия "Има такъв народ", като посочи и условия:

"Ние ще положим усилия да има правителство с третия мандат, но съставянето на правителство не е на всяка цена, бихме участвали, когато има едно ясно мнозинство за прокарване на реформи, например назначаването на Бойко Рашков за КПКОНПИ“, каза Минчев.

Подобни бяха тезите на Никола Минчев, за когото се спекулира, че може да бъде номиниран като кандидат премиер, и в изказвания по-рано през седмицата.

В същото време Ива Митева от партия "Има такъв народ" и днес даде да се разбере, че нейната политическа сила не е склонна да подкрепи Бойко Рашков за председател на Антикорупционната комисия: "Аз мисля, че има много подходящи други хора и мисля, че коалицията и всички, които евентуално сме в тази четворна коалиция, можем да се обединим около наистина силна личност", заяви Митева пред Нова телевизия.

А председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов не смята, че името на Никола Минчев за премиер може да обедини четирите партии, доскорошни партньори във властта, за да създадат нов кабинет в рамките на 47 Народно събрание: "Никола Минчев е много симпатичен млад мъж, но законите трябва да се спазват. А той нарушава правилника на НС доста често, а веднъж – доста брутално", коментира Йорданов по Нова телевизия.

"И трите формации, на които е логично да бъде даден мандатът, и трите сме заявили, че при която и да отиде, ще водим диалог и ще се опитаме да съставим правителство", каза още председателят на парламентарната група на ИТН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай