Сряда,

Радев даде тежки задачи на бизнеса

От: Стандарт -
1161
Радев даде тежки задачи на бизнеса
A
A
A

Искам да ви поздравя за разработените приоритети. Те в голяма степен съвпадат със стремежа на Президентството. Виждаме един стремеж България да бъде по-отворена, за да се даде един тласък към развитието на страната. Стремежът на служебното правителство е страната ни да не остава в периферията на Европа.

Това заяви президентът Румен Радев преди срещата си с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели, предаде Novini.bg.

По отношение на членството ни в еврозоната, президентът подчерта, че се стремим да наваксаме забавянето и да се справим с инфлацията. По думите му бизнесът има основна роля за справянето с инфлацията. „Трябва да се дадат механизми и модели, които да не доведат до понижаване на жизнения стандарт на българите“, каза той.

„Трябва да се мисли не само за ПВУ, трябва да се вземат бързи и адекватни решения за това как да бъдат разпределени правилно европейските средства. Трябва да се мисли по-всеобхватно и стратегически“, призова Румен Радев.

„По отношение на свързаността, България не използва пълноценно своето стратегическо положение. България трябва да се отвори към света и да се възползва от своето географско положение“, смята президентът.

Той допълни, че това е било коментирано по време на срещата му с президентът на Турция Реджеп Ердоган.

„Сред най-важните приоритети са приемането ни в еврозоната. Има готовност за присъединяването ни. Малко сме разочаровани от обявеното от Министерство на финансите, че няма да се присъединим на 1 януари.

По отношението на приемането ни в Шенген постоянно ни се натяква, че в България върховенството на правото не е на необходимото ниво, че корупцията не се бори сериозни и задълбочено“, заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.Той изрази недоволството си от бездействието на две институции в България – Агенцията за защита на конкуренцията и Агенция за защита на потребителите във връзка с инфлацията. По думите му те не са достатъчно активни и не си вършат работата. „Не виждаме никакво движение по отношение на правилата, по които са създадени. Затова призоваваме да се започнат проучвания дали няма картелни споразумения“.

“Диалогът, който имаме със служебния кабинет, е много добър. Резултатите са на лице - българската икономика се развива добре, при инфлация под 17%, ръстът на заплатите е 18% и е най-висок в ЕС. Няма безработица. За това спомогна структурата на българската икономика и конкурентните цени на електроенергията", обяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той подчерта, че несигурността е глобална.„Затова бяха предприети мерки за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока. Тези мерки, обаче са само за първите три месеца на годината. За второто тримесечие имаме несигурност за бизнеса“, посочи Велев.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com