Радев: България трябва да бъде опазена от бушуващия пожар

Президентът посочи приоритетите пред 48-мото Народно събрание

Радев: България трябва да бъде опазена от бушуващия пожар | StandartNews.com

Президентът Румен Радев произнесе своята реч при откриването на 48-мото Народно събрание. Ето какво каза държавният глава:

"Позволете ми в Деня на Иван Рилски, който през целия си жизнен път призоваваше за смирение и единство на нашия народ, да ви приветдствам от тази трибуна. Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди. 

Искрено се надявам 48-мото НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. И ключънт е във вас. Нужен е разум, нужен е кураж, за да се състави правителство, което да управлявав във време на тежки изпитания.

48-мото НС е изправено пред редица тежки въпроси, чието решаване трябва да направи този парламент. Затова парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то мине в сканзали.

Нужни са мерки в борбата с бедността и с престъпността. Очакваме бюджетът за 2023 г. да бъде приет до края на годината. Надявам се да има бюджет, който да е разработен от новия кабинет съгласно потребностите. Ако това не стане, служебното правителство ще го направи. Очакавм към него да се подходи отговорно. Наред с усилията, които полага служебното правителство за овлрадяване на кризите, то успя само за 2 месеца да подготви законите за Плана за възстановяване. Най-вече заради важността на тези закони за започване на кардинални реформи. За цялостна модернизация на икономиката, за борбата с корупцията.

Не мога да подмина и темата за липсата на достатъчво законови механизми при погазване на закона по пътищата от пияни шофьори, които отнемат живота на невинни хора. Ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация. Има нужда от ускоряване на нашето социално икономическо развитие. България не може да остане встрани от развитите държави.

Особен пиоритет в работата на правиетлството е гарантирането на националната сигурност.  Това означава укрепване на капацитета, ускоряване на модернизацията на въоръжените ни сили. Затова още днес служебното правителство ще внесе плана за модернизация на армията и за още 8 самолета. Нека това не се противопоставя на социалната политика. Защото без сигурност няма пълноценна социална полиитка.

Този парламент трябва да вземе решение дали във влошаваща се среда на сигурност България ще загуби суверенитета си. В Украйна бушува война. Хората, избрани да управляват, трябва да осмислят всички рискове. България трябва да бъде опазена от бушуващия пожар. Българските избиратели няма да простят на онези, които тласнат страната във войната. Като човек, който е наясно с риска, знам, че най-големите военнолюбци няма да хванат оръжие. Но залагат живота на българите.

Искрено се надявам, че военнолюбците ще бъдат малцинство в 48-мото НС".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай