Радан саботира Темида (ОБЗОР)

Радан саботира Темида (ОБЗОР) | StandartNews.com

На инат Кънев отказа всички предложения, моли Генерала за още една среща

Радан саботира Темида. Това извикаха в купом вчера депутатите от ГЕРБ, след като прочетоха декларацията на Реформаторите, с която те отхвърлиха всички възможни предложения за консенсусни промени на конституцията в частта й за съдебната власт. "Радан Кънев, не Реформаторите откровено саботират промените. Целта му е да предизвика предсрочни избори, тъй като без тях Блока губи и малкото му останали позиции в политиката", ядосаха се депутатите от ГЕРБ. Минути преди това стана ясно, че Реформаторите се обединяват около решението да подкрепят само и единствено вече внесения проект за конституционни промени на Христо Иванов. Той бе парафиран от 131 народни представители и според тях има шанс да намери подкрепата на още 30 в петък, за да бъде приет.

Далеч по-ядосан от ГЕРБерите обаче се оказа премиерът Бойко Борисов. "Генерала откровено вдигна ръце от Радан, това не е политика, а политиканство, много е възможно в петък Генерала да поиска и предсрочен вот", коментираха високопоставени източници до премиера, които разговаряли с него веднага след поредната позиция с откази за реформи от страна на Блока. На няколко пъти той попитал защо получава отказ от Реформаторите, след като в последния консенсусен вариант са приети всички поправки на Блока.

Поредните совалки за промени на конституцията и днес започнаха в ранни зори. Въпреки заседанието на Министерски съвет, Борисов намери време да разговаря с БСП и БДЦ. Червените очаквано отказаха да подкрепят промените. А БДЦ заявиха отговорно, че ще гласуват в името на България. Веднага след това лидерът на ГЕРБ влезе на извънреден председателски съвет, след като успя да събере на него не само партиите от коалицията, но дори и опозицията. Разговорите продължиха около час. След това Борисов посочи: "Нещо от което няма не отстъпвам и е заявено от самото начало, и е в нашата стратегия и програма, е разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорско-следователска. И поетият ангажимент към нашите избиратели те сами да се утвърждават, да израстват, да се гласуват - съдиите за себе си и прокурорите за себе си". По тази тема, посочи Генерала, мисля, че ще съберем вече необходимите гласове за промяна на конституцията. На консенсус Борисов разчита и за засилването ролята на инспектората и на кариерното развитие. "Единственото, което към момента спира Реформаторския блок, но се надявам да го преодолеят на свое заседание, е начинът, по който в колегиите да се избират ръководствата. Към момента това, което ние сме предложили, е 8 на 5, сиреч 8 съдии срещу 5 от парламента. В прокурорско-следователската 6 на 6. Партиите, които биха дали гласовете си, вие ще ги видите и от стенограмата, предлагат 6 на 5 при прокурорите и 8 на 6 при съдиите, което абсолютно запазва този принцип за независимост на съдебната система", обясни нагледно Борисов и веднага допълни: "Ако не съберем 160 гласа, няма да се приеме промяна на конституцията и ще претърпим поражение. Водя я тази битка, за да защитя двете колегии сами да се избират и утвърждават заради изричното искане и на министър Христо Иванов, и на двете колегии". В името на консенсуса дори ДПС се отказа от искането си кадровите назначения да се утвърждават от ВСС и прие тезата на Реформаторите всяка камара да кадрува в гилдията си.

Часове по-късно стана ясно обаче, че Реформаторите ще подкрепят само и единствено предложенията на министър Христо Иванов, който обаче не събира достатъчно гласове сред депутатите. Паралелно с това за пореден път след откровеното саботиране на Съдебната реформа Радан Кънев отново поиска среща с Генерала. "Премиерът няма повече да разговаря с политици, каквото успя - направи, събра всички партии, чу всички искания и намери максимален баланс за промените", категорични бяха депутатите от ГЕРБ. Отсега те коментират, че ще подкрепят закона на Христо Иванов, тъй като е част от кабинета "Борисов" 2. В същото време обаче признават, че и с тяхна помощ проектът няма да мине. Според ГЕРБери изходите от ситуацията са няколко. "Имаме информация, че колегите от ДПС се готвят да внесат нов проект за промени, който вече са кръстили "Проектът Борисов" - защото съдържа само договорените от премиера 3 стълба за съдебна реформа, по които бе постигнат консенсус. Ако това стане, ще се наложи да работим извънредно през август, тъй като трябва да гласуваме и това предложение до месец. Съществува обаче и вариант премиерът да не прави повече компромиси с Радан Кънев и още в петък да поиска предсрочни избори", обясниха депутатите от ГЕРБ. Те допълниха още, че освен саботажа от страна на Радан Кънев, той лично е поискал и ускорение за приемането на поправките, тъй като се готви да пътува в САЩ. "Иска да саботира закона, да предизвика нови избори и да обяснява в Америка: "ГЕРБ и ДПС провалиха държавата, те са мафията", ядосаха се още повече ГЕРБерите.

Миков показа пропуските на Бойко

Лидерът на БСП Михаил Миков очаквано отказа подкрепа за конституционните промени на премиера Бойко Борисов. Двамата имаха разговор днес сутринта и Миков обстойно посочил бели полета в предложенията на Реформаторския блок. "Бях подведен, че много работа се е свършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и за доброто ни намерение", каза веднага след срещата със соцпредседателя Борисов. И посочи, че "повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи". А забележката се прие по адрес на представителите на Реформаторския блок. "С предлаганите промени в конституцията не се дават никакви гаранции, че българският гражданин ще получи един по-справедлив и по-бърз процес", заяви по-късно пред БНР Миков. "В България има 113 - 115 районни съдилища, в които има много състави и когато всеки състав започне да сезира КС, представете си колко време тогава ще отиде за правораздаването и какво би станало, ако по различни казуси се създаде противоречива практика, която замества Конституционния съд, който не е касационен", даде пример той.

Да се отнесем държавнически

Красимира Ковачка, съпредседател на ПП "Български демократичен център"

Време е да свалим от лицата си абревиатурите на политическите партии и да се отнесем държавнически към съдебната реформа. За да се случи тя, е необходим широк консенсус. Оставаме твърди в подкрепата си за трите консенсусни пункта за промени в Конституцията: засилване ролята на инспектората, пряк избор на магистрати и разделянето на ВСС на две. Като вносители на законопроекта ние оставаме последователни в своите действия за това реформата в съдебната система да бъде успешна.

Премиерът успя да обедини всички

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ (пред ПИК)

Премиерът изключително отговорно зае своята принципна позиция. Съвсем закономерно е той да бъде генераторът на всичко това, което трябва да се представя от страна на изпълнителната власт. А в парламента политическите формации, в диалог с изпълнителната власт, трябва да намерим действително този консенсус, който да даде възможността да бъдат проведени тези реформи. Борисов много ясно заяви днес и на този председателски съвет, че ако Реформаторският блок не са склонни на този консенсусен вариант, който вече обединява Патриотичния фронт, ГЕРБ, АБВ, БДЦ, предполагам, че и "Атака" (в един момент само "БСП - лява България" категорично заявиха, че няма да подкрепят), това означава, че ГЕРБ (и това беше заявено принципно от нашия лидер) ще гласува заедно с Реформаторския блок, въпреки че всички ние ще знаем, че отиваме на едно поражение относно тези конституционни реформи, които трябва да бъдат гласувани.

В момента не говорим за предсрочни парламентарни избори. Тази тема не е обсъждана и надявам се - не предстои да бъде обсъждана. Но това ГЕРБ е заявявала многократно, че е готова за всякакви избори. И точно затова след местните избори ще бъде ясно и на българското общество кои са системните партии, които могат действително да очертават тази стабилност, която е изключително важна за страната.

Бойко: Иванов е наш министър

Карам се на Христо и му помагам, защото не може да се оправи сам, каза Борисов

Стоя зад Христо Иванов и го подкрепям. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на председателския съвет в парламента. И допълни, че правосъдният министър има авторитет в гилдиите. "В прекрасни отношения сме, това, че някой път му се карам, аз се карам на всички, на министри на ГЕРБ се карам десетократно повече, а той е наш министър, Христо Иванов не е от квотата на Реформаторския блок", каза още премиерът. "Водя битка колегиите сами да се избират и утвърждават заради исканията на министъра. Правя го заради него, той сам не може да се оправи", посочи още министър-председателят. Борисов подчерта, че преди второто гласуване на промените в Конституцията, "всички теми ще минат през Конституционния съд". "Това се взе като решение преди второто гласуване. Всички се съгласиха, че си дават гласовете и вече след като се произнесе Конституционният съд, ако той ни каже не може, значи не можем да го приемем, тъй като е най-висшият орган", каза Борисов след разговора с председателите на групи на парламентарните партии. "Много са ми важни партньорите. Искам да ги изчакам спокойно да вземат решение, в противен случай би се тълкувало като натиск", каза още Борисов по адрес на реформаторите. Но допълни: "Ако партньорите ми не постигнат съгласие, в петък ще ида на поражение, но няма да създам условия за напрежение в Реформаторския блок".

Подкрепям премиера

Росен Плевнелиев, президент

Особено важно е да не се губи време за осъществяване на съдебната реформа. Подкрепям усилията на министър-председателя за намиране на широко политическо съгласие, което трябва да бъде постигнато на принципна основа. Заставам твърдо зад министъра на правосъдието Христо Иванов за прилагането на Стратегията за продължаване на съдебната реформа, която беше подкрепена от сегашния кабинет и приета от НС с голямо мнозинство. При разделянето на ВСС на две колегии трябва да се спазва принципът на независимост на съдебната система, като се даде възможност на всяка една от магистратските общности да се самоуправлява без политическа намеса. Постигането на съгласие за разделянето на ВСС на две колеги и засилване ролята на Инспектората е добра основа, която следва да се подкрепи сега. Това ще позволи в бъдеще да се продължат усилията за реализирането и на другите добри идеи като отмяната на тайното гласуване във ВСС.

Танев остава и ако Блока напусне

Министърът на образованието Тодор Танев ще остане на поста си, ако реформаторите се оттеглят от управлението заради съдебната реформа. "Желая да остана заради това, че водя политика, която е на Реформаторския блок, която е приета с доста преговори, когато се пишеше управленската програма на правителството", заяви самият той. Сред важните неща, които му остават да свърши, той изброи професионалното образование, както и това на ромите. "Аз не съм политическо лице, аз съм административно лице и искам да си свърша началото на реформите, за да бъдат необратими и следващите да градят върху тях, допълни Танев. Министърът на правосъдието Христо Иванов пък отказа всякакви коментари за консултациите за съдебната реформа. Според него в петък ще стане ясно дали е подвел премиера Бойко Борисов, каквито обвинения имаше по-рано.

Ще говорим с РБ, нужно е единство

Валери Симеонов, ПФ (пред БНТ)

Не сме фокусници да извадим от ръкава си решението на проблемите около промените в конституцията. Не знам какво цели РБ с отказа си от промяната. Ще направим всичко, което е добро за България, и ще говорим с РБ още утре, Имам чувството, че имаме огромен популистки ефект с тази съдебна реформа от цялото поведение на политическите партии у нас и не говоря само за РБ, защо ДПС чак сега се сетиха за реформата. За всички нас не е добре, че не постигаме единство около съдебната реформа. Това е сферата, която се следи най-стриктно от ЕС. Ако сега не направим нещо, то няма да се случи и в близко бъдеще.

ИЗ НОВИЯ ПРОЕКТ НА ЗАКОНА

§1. В чл. 129 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "от Висшия съдебен съвет" се заменят със "съответно от съдийската и от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет".

"Чл. 130а. (1) Висшият съдебен съвет се състои от съдийска и прокурорска колегии.

(2) Съдийската колегия има четиринадесет членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани от общото събрание на съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

(3) Прокурорската колегия има единадесет членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани от общото събрание на прокурорите, един член, избран от общото събрание на следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание.

(4) Редът за предлагане и процедурата по избор на членовете на колегиите на Висшия съдебен съвет се уреждат със закон.

(5) В съответствие със своята професионална насоченост всяка от колегиите решава следните въпроси:

1. назначава, повишава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите;

2. налага дисциплинарните наказания понижаване и освобождаване от длъжност на съдиите, прокурорите и следователите;

3. назначава административните ръководители в органите на съдебната власт;

4. решава организационни въпроси на съответната система от органи на съдебната власт;

5. дава становище по законопроекти в обхвата на своята компетентност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай