Четвъртък,

Р. Кънев: БСП може да спечели президентските избори

От: Failed to load user -
1372
Р. Кънев: БСП може да спечели президентските избори
A
A
A

Кънев оглави за последно ДСБ с критики към Борисов и обещание за нов десен проект

С обещание за нов десен проект около ДСБ и силен кандидат за президент, който да победи БСП и да отиде на втори тур срещу ГЕРБ, Радан Кънев спечели нов мандат като председател на ДСБ. За него гласуваха единодушно всички делегати, а той коментира резултата така: "Доверието е повече от заслуженото". По негово желание мандатът му ще е едногодишен (уставът му дава право на 4 години) и последен.

Така и не стана ясно какво ще представлява новият проект, освен че ще се опре на гражданската енергия и средната класа.

Изненадващо обаче Кънев видя БСП като най-голям конкурент на президентския вот. "Има реален шанс ляв кандидат да спечели изборите", посочи той. Затова десните трябва да заложат на човек с ярка евроатлантическа ориентация, който да стане изразител на гражданската енергия от протестите през 2014-та. Депутатът Вили Лилков пък направо предложи ДСБ да издигне кандидат и който иска да ги последва. Кънев пък посочи, че това може да стане чрез овладяване на национализма. "Огромна, неоценима грешка на десницата е изоставянето на патриотизма. Длъжни сме да реабилитираме българския патриотизъм, по един модерен, проевропейски, прозападен начин", каза той.

За кандидат-президента е готов да преговаря, макар и с неудоволствие, с партньорите си от РБ, въпреки критиките, които изсипа върху върху коалицията - че се е превърнала в разпасана политическа команда, предала принципи и ценности в името на властта и провалила се във всички сектори, с които се е заела. Кънев акцентира върху провала в здравеопазването и образованието, където министри са бившият зам.-председател на партията му Петър Москов и лидерът на ДБГ Меглена Кунева. Тъмносиният политик си посипа главата с пепел и каза, че работейки за единството на РБ, се е държал като "пиян шофьор, който, хванат в нарушение, казва – ама аз не правя така". Самият блок бил "мишката" в играта на котка и мишка с ГЕРБ. Негов личен грях било, че повярвал, че "тежките структурни проблеми и пълната липса на воля у РБ може да се реши чрез успешен личен контакт с падишаха", визирайки премиера Бойко Борисов. Кънев обяви за пълен провал съдебната реформа, разкриването на истината за КТБ, икономиката, борбата с корупцията и партийните назначения.

Основната политическа задача на ДСБ е връщане в изпълнителната власт. Реформаторското управление може да се постигне само ако „ДСБ превърне идейното си превъзходство в ясна политическа визия и получи обществено доверие".

По примера на лидера си делегатите критикуваха опонентите си и не пестяха похвали за себе си. Според един ДСБ били като Христос, друг скромно констатира – "Ние сме силата, ние сме светлината, ние сме точните и почтените хора, най-високообразованите хора", трети направо посвети стихотворение – "Разделно време, медийни атаки, предаден е и цял народ, отново връщан в зоната на мрака, той трябва пак да си проправя брод и трябва някой да го поведе отново. Дали го има? Има го! И днес се чу апостолското слово на ДСБ. Ний, съхранили чест, отново призоваваме всички честни хора да се изправят и да се сплотят за свобода народна да се борят, като народи други в този свят. Те са, ний сме, които ще проправят брода. Ти подкрепи ги смело, мой народе!". Депутатът Вили Лилков се включи с виц - ситуацията в РБ била като във вица за радио Ереван, което на въпрос ще има ли трета световна война, отговорило – не, но такава борба за мир ще има, че жив човек няма да остане на земята. Малцината, осмелили се да критикуват лидера и да предупредят, че ДСБ е на път да се превърне в нечий малочислен фен клуб, бяха освиркани. На финала Радан Кънев поиска премиерът да отмени правото на безплатно пътуване на депутатите в градския транспорт, защото получавали твърде големи заплати.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички