Първи реакции след отказа за Шенген

Въпросът беше политически, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

Първи реакции след отказа за Шенген | StandartNews.com

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген. Австрия и Нидерландия гласуваха против.

Въпросът беше политически, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"България се представи много достойно. Заключението на Комисията и становищата на Чешкото председателство посочват, че България и Румъния спазват всички технически изисквания за приемането ни в Шенген. Въпросът беше политически, две държави решиха друго, 25 държави ни подкрепиха."

Австрия даде ясно да се разбере, че има компромиси, които би приела. Ние им предлагаме съвместни наряди, техни представители да дойдат на нашата граница, готови сме на конструктивни решения. Нидерландия не поставя такива изисквания, защото няма конструктивизъм в тяхната позиция

Твърдението на Австрия е, че Шенген не функционира, Румъния и България не са виновни, първо да оправим проблемите на Шенген. Нидерландия искат доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019 г.", коментиран вътрешният министър, цитиран от DarikNews.bg.

ВИЖ ОЩЕ: Чудо за Шенген. Две държави с мощна подкрепа за България

"Заслужавате да бъде пълноправни членове на Шенгенското пространство, да се възползвате от безграничното пътуване", обърна се еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон към гражданите на България и Румъния след края на Съвета. 

Цветелина Панкова, член на Европейския прламент написа в туитър, че "Австрия и Нидерландия саботират европейската общност като отказват на България и Румъния да се присъединят към Шенген."

Реакция дойде и от ВМРО. От партията призова "българската дипломация трябва да поиска поне сухопътните граници спешно да влязат под режима на Шенген, а ако и това не стане – можем да блокираме нидерландската кандидатура за директор на „Фронтекс“.

Оттук нататък пътищата за българската дипломация са няколко – да се поиска ново разглеждане на кандидатурата в рамките на шведското председателство още в началото на другата година с условието да бъдат вкарани поне сухопътните граници в режима на Шенген, за да улеснят транспортните коридори и да се облекчи българският бизнес до разрешаване на другите „спорни“ въпроси. Ако и тази стъпка бъде отказана, то тогава пред страната ни има още два пътя – блокиране на предстоящата кандидатура за директор на „Фронтекс“, която идва от Нидерландия, и също така България да блокира обмена на данни в шенгенската информационна система, изтъкват от ВМРО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай