Първанов с разгромяващ анализ. Направи голямо признание

Разкри ще има ли президентска република

Първанов с разгромяващ анализ. Направи голямо признание | StandartNews.com

Разгромяващ анализ за партиите и омразата им направи президентът (2002-2012) Георги Първанов.

Свидетели сме на такава омраза и агресия в управлението, каквато не съм виждал, а аз съм съвременник на целия преход, посочи още заяви той в интервю за Мая Костадинова по БНТ.

"Бих се радвал, ако лидерите на партиите поне си казват добър ден, защото имам усещането, че дори това отсъства в тяхното общуване. Скандалите са много тежки и това влияе много - вероятно и на самите депутати, но в много по-голяма степен на избирателите. Когато те виждат всичко това, няма как да ги накараме да отидат на избори или да имат каквото и да е отношение към политиката", коментира емблематичният политик.

Той направи голямо признание за работата си като президент и съставянето на служебни правителства.

С Румен Радев имаме различен стил - аз така и не допуснах да се направи служебно правителство, но не мога да му се меся, коментира Първанов.

"Във всеки случай президентът има голяма отговорност да се случват добре нещата, да се създава работещо правителство, защото четири служебни правителства означава четири пъти провалени мандати. Сега може би вървим и към пети. Това говори за една слаба политическа култура", каза Първанов.

Според него т. нар. политически елит - всички хора в институциите, независимо дали става дума за парламент, президентство или правителство, трябва да поемат отговорност за действията си.

Първанов винаги е бил критичен към на двуполюсния партиен модел, от началото на прехода, но коментира, че не приема и многополюсния модел от последните години, защото той е на принципа "всеки срещу всеки".

"Затова никак не се получават нещата. Не знам какво трябва да се случи, за да се обърнат настроенията и нагласите. Може би първото условие е да дойдат истински, добри, сговорчиви в добрия смисъл на думата лидери, които да могат да се разберат. Дотогава - избори до дупка", каза той.

На въпрос изкушавал ли се е да управлява чрез служебни кабинети, Георги Първанов коментира, че ситуацията в страната по време на неговите мандати е била относително добра:

"Аз самият съм бил критичен към Тройната коалиция, но все пак да ви кажа, че да се работи с царя, с Ахмед Доган, създаваше много позитивни възможности. В крайна сметка ако върнем лентата назад, не сме имали по-успешно управление от Тройната коалиция, въпреки критиките, които аз приемам", заяви той.

Президентската република в България е непостижима. Това мнение изрази в "Говори сега" президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов.

По думите му тази идея не е подкрепяна от самия държавен глава, а по-скоро обкръжението около него - политолози и социолози.

"Тя първо не може да стане - не мога да си представя как БСП и ДПС ще гласуват за президентска република, а пък в ДБ настояват президентът да се избира от парламента. Дори да стане, това няма да е по-работещо от сегашния модел. Беше време, когато парламентарната република в България функционираше съвсем нормално", обобщи Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай