Първанов с оценка за царя, Станишев и Борисов

Разказа как е проектирал Тройната коалиция

Първанов с оценка за царя, Станишев и Борисов | StandartNews.com

Своята оценка за трима министър-председатели даде президентът /2002-2012 г./ Георги Първанов. За царя – Симеон Сакскобургготски той каза пред бТВ: „Разумен, мъдър политик с европейски авторитет.”.

За Станишев бих предпочел да не коментирам. Но той бе приемлив за партньорите от Тройната коалиция, каза Първанов. А за Бойко Борисов оценката му бе: „Решителен и досега е решителен, със замах решава проблемите и с още по-голям замах отменя решението си.”.

Първанов разказа как е проектирал Тройната коалиция. Формулата 8-5-3 не беше лоша, когато става дума за разпределението на министрите, лошо бе че тя се проектира във всички сфери на властта, стана една либерализация, но и феодализация на властта. Всеки си огради територията, тя стана недостъпна да останалите и провеждаше своя политика, каза Първанов. Той даде висока оценка за ролята на ДПС е неговия днес почетен председател д-р Ахмед Доган. Ако не беше г-н Доган и ДПС не се разви в тази посока, може би нашата стабилност и междуетническите отношения щяха да изглеждат по друг начин, категоричен бе Първанов. Според него и Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски са били стабилизиращ фактор в Тройната коалиция. Винаги можеха да се разберат, каза Първанов. И допълни: „На фона на това, което се случи след 2009 г. не мисля, че това е най-лошият мандат.”.

Първанов съобщи, че когато през 2005 г. е дал третият мандат на ДПС, всичко е било доизкусурено предварително, имаше подписано предварително споразумение. Когато дадох мандата на Станишев, в президентството бяха и Ахмед Доган, и Симеон Сакскобургготски, те се явиха като единна коалиция, съобщи Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай