Проверяват за принадлежност към ДС членовете на СЕМ

Проверяват за принадлежност към ДС членовете на СЕМ | StandartNews.com

Кандидатите за членове на СЕМ ще бъдат проверявани за принадлежност към бившите служби на "Държавна сигурност", решиха депутатите. Предложението бе направено от народния представител от ГЕРБ Методи Андреев и предизвика остра размяна на реплики в пленарната зала. Според Велизар Енчев, Методи Андреев е човек без морал тъй като Етичната комисия вече го е наказала заради сигнал на главния прокурор за политическо кадруване в избирателния му район.

Методи Андреев отговори на Енчев в същия настъпателен стил. "Вие сте изключен от вашата парламентарна група, затова даже не заслужавате да сте в парламента.", каза той.

Мартин Димитров (РБ)и Емил Димитров (ПФ ) влязоха в ролята на помирители. Патриотът Димитров предложи списъците с кандидатите за членове да бъдат предоставени лично на г-н Андреев, за да си подбере кандидатите. Реформаторът Димитров обясни, че текстът не е лустрационен, а просто дава възможност за информиран избор.

В крайна сметка, предложението на Методи Андреев бе прието със 76 гласа "за", 20 "против" и 27 въздържали се, а правилата за избор на членове на СЕМ със 105 "за", 10 "против" и 10 въздържали се.

В състава на регулатора двама са с изтекъл мандат - Анна Хаджиева и Георги Лозанов.

Процедурата е в четири фази - предлагането на кандидатите от квотата на Народното събрание и тяхното представяне в документален вид. То става чрез народни представители или от парламентарни групи, публичното оповестяване на документите на кандидатите, последвано от публично изслушване в Комисията по култура и медии, и гласуване на номинираните в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай