Проучване: Реформатори и Бареков дърпат гласове от ГЕРБ

БСП бие при вот сега с 4% аванс, според "Афис"

Проучване: Реформатори и Бареков дърпат гласове от ГЕРБ | StandartNews.com

София. БСП увеличава аванса пред ГЕРБ и при избори сега ще ги спечели с 4% преднина. Това сочи национално изследване на агенция "Афис", осъществено в периода 4 - 8 декември 2013 г. и публикувано от в. "Преса".

Според проучването соцпартията събира 22% подкрепа, докато бившите управляващи разчитат на 18%, което е с процент по-малко спрямо септември. Без промяна е рейтингът на ДПС (5%). Според анализа на социолозите от "Афис" отливът от ГЕРБ продължава и не се вижда как партията на Бойко Борисов може да се доближи в близкото бъдеще до нивото от 30% подкрепа, на което се радваше през февруари.

Ръст през последните месеци бележи Реформаторският блок, който е увеличил рейтинга си от 3 на 5%. 3% вече събира и Движението "България без цензура" на Николай Бареков. "Спрямо септември ГЕРБ губи избиратели в полза на Реформаторския блок и движението на Бареков", коментира Чавдар Найденов от "Афис".

При националистите от "Атака" и НФСБ не е регистрирано особено движение, въпреки че те спечелиха симпатии във връзка с бежанската криза и проблема за продажбата на земя на чужденци. Според данните партията на Волен Сидеров събира 2% подкрепа, а партията на телевизия СКАТ - 1%.

"Търси ли се нов голям играч? Процесите зависят вече не от маневрите на ГЕРБ, а от значителен по размер активиран, но неадресиран вот от 20-24%. Мина половин година от изборите, но вместо да падне до обичайните 9-10%, размерът му застина на предизборни стойности. Ако дори половината от тези хора намерят изразител или предводител, това би повело страната към съвсем нов парламент", коментират още от "Афис".

На въпроса коя партия е най-близо до хора като тях, 40% отговарят "никоя", а още 17% нямат отговор. Въпреки че протестите срещу правителството продължават вече шести месец, общественото мнение остава силно раздвоено в оценката си за тях, се посочва още в проучването. 39% ги подкрепят изцяло, категорично ги отхвърлят 24%, но други 32% имат резерви било заради начина, по който изказват своите искания (12%), било срещу част от съдържанието им (20%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай