Събота,

Протестите свършват, идват изборите

От: Редактор -
Протестите свършват, идват изборите
A
A
A

"Протестът се опитва да се приближи към някакви важни дати и ориентири, които имат самостоятелно значение, но не успя да се развие като граждански протест, много нисък хоризонт му беше даден от президента Румен Радев, затова в момента има по-скоро усилия от отделни групи за натиск, отколкото на цялостен граждански протест".

Това каза пред БНР политологът доц. Антоний Гълъбов.

Според политолога доц. Борис Попиванов страната върви към редовни парламентарни избори:

"Те ще протекат в не по-малко напрежение от това, в което живеем в момента заради пандемията и политически протести. Никоя от причините, които изкараха хората на улицата през лятото, не е отстранена и това прави напрежението по-голямо. 

От всички политики на правителството по отношение на пандемията и социално-икономическото положение в страната създават усещане на несигурност в обществото. На улицата имаме само един връх от този огромен айсберг".

Обявяването от президента на датата 28 март като подходяща за предстоящите избори, доц. Гълъбов определи като прибързано, според доц. Попиванов обаче тя отговаря на настроението за предсрочни избори.

"Важно е да се положат допълнителни усилия за това изборният процес да бъде проведен по-добре. Аз продължавам да си мисля, че провеждането на изборите би трябвало да е в два дни и не в класни стаи, а във физкултурни салони.

С достатъчно възможности за предприемане на по-добри противоепидемични мерки, може би с осигуряване на "зелени коридори" за по-възрастните хора. Изявлението на г-н Радев нямаше подобна цел", коментира Антоний Гълъбов.

Борис Попиванов уточни, че технологичната част е важна, но въпросът опира и до предвидимостта на самия изборен процес:

"Добре е политическите сили да знаят кога точно ще бъдат изборите, ако не се случи нещо изключително неприятно в епидемиологичен план".

Според двамата политолози гласуването по пощата е вариант в условия на пандемия, но вече няма време за организирането му. Доц. Гълъбов посочи, че ако бъде подготвен вот по пощата, това ще даде още аргументи на онези, които от сега се опитват да подготвят общественото мнение за това, че ще оспорват изборните резултати:

"Това е лош сценарий, но по всичко личи, че има подготовка да не се признаят резултатите от вота. Досега не се е случвало такова нещо".

По думите на Антоний Гълъбов 45-ият парламент ще е с повече парламентарни групи и е възможно да има проблем с формирането на правителство, както и вземането на решения от НС да бъде забавено.

Доц. Попиванов посочи, че управляващите от ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов внушават, че са незаменими и никой освен тях не би могъл да изгради стабилно управление.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички