"Промяната" завъртя име за еврокомисар. Не е изненада

ГЕРБ искали те за излъчат кандидат за мястото

"Промяната" завъртя име за еврокомисар. Не е изненада | StandartNews.com

ПП пак изпревари кадрово ГЕРБ, вече имат номинация за еврокомисар. Той ще трябва да довърши мандата на Мария Габриел, който изтича през октомври 2024 г.

ГЕРБ настоявали те да излъчат еврокомисар, който да заеме овакантеното място на Мария Габриел, съобщава “Труд”, позовавайки се на правителствени източници.

“Изборът на нов еврокомисар трябва да покаже, че се отнасяме сериозно към поста”, бе лаконичният коментар на самата Габриел от неделното є телевизионно участие.

Номинираният от България кандидат преди да бъде одобрен от Европейския парламент ще бъде изслушан в него.

В момента ресорите на Мария Габриел са разпределени между заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер, която пое иновациите и научните изследвания и Маргаритис Схинас - за образованието, културата и младежта.

Очаква се Европейската комисия да отправи официално искане към България за стартиране на процедурата, но още преди това да се е случило, в ПП са завъртя името на Даниел Лорер като евентуална кандидатура за поста.

В парламентарната група ПП-ДБ се заговори, че е логично да бъде възмезден, след като не стана министър на иновациите. От ПП смятали и да кандидатстват за членство в европейско партийно семейство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай