"Промяната" създава извънреден орган за разправа с неудобните

Юридически неграмотен закон запорира имущество, спира и партийни субсидии

"Промяната" създава извънреден орган за разправа с неудобните | StandartNews.com
  • Юридически неграмотен закон запорира имущество, спира и партийни субсидии
  • Блокират парите на набелязаните, трябва да просят за храна от МС

Всеки един български гражданин може да осъмне със запорирани сметки и имущество, а самият той да бъде обявен за Народен враг. Това ще се случи, ако новият апокрифен проект за закон, писан от „Продължаваме промяната“, мине през одобрение на Народното събрание.

За проекта на закона в четвъртък съобщи БНР, което публикува и настоящия вариант на новия закон, с изричната уговорка, че същият засега не среща подкрепата на коалиционните партньори на Кирил Петков и Асен Василев. В закона се предвижда да бъде създаден национален съвет, който да съставя черни списъци с „опасни за държавата лица“.

Имуществото на всеки попаднал в такъв списък ще бъде блокирано за неопределен период от време,

а срещу него ще започва и производство на КПКОНПИ за конфискация на всичко, което притежава. Самият съвет пък е предвидено да се ръководи от министъра на финансите или в случая Асен Василев.

Буквално за часове проектът предизвика истински скандал в общественото пространство, като срещу него се обявиха както видни юристи и конституционалисти като бившият конституционен съдия Пламен Киров, така дори и доскорошни партньори на новите управляващи в лицето на Мария Капон и Николай Хаджигенов, които излязоха с гневни постове в социалните мрежи срещу новия закон. Според експерти законът е юридически неграмотен и има за цел единствено да се разправи с неудобните на властта. Общото опасение, което всички те заявяват е, че подобен закон е в разрез с основния закон на страната, тъй като предвижда създаването на извънредни органи.

Освен това

в самия нормативен акт възможността лицето да се защити пред съда е сведена до почти нула.

Причината е, че изрично е записано, че обжалването на вкарването на един човек или дружество в списъка, не спира изпълнението на мракобесните мерки срещу него. Така на практика месеци наред всеки един гражданин на страната може да остане с блокирани банкови карти, сметки и имущество без възможност да се защити пред съда.

Всички юристи обаче сочат като най-тревожен момент седемте хипотези, според които един човек може да попадне в т. нар черен списък. В първите шест е посочено, че причина може да бъде „наличието на данни“ за различна незаконна или престъпна дейност.

Това може да бъде дейност, насочена срещу интересите на страната; ползване с престъпни цели на високотехнологични финансови продукти, като разплащания чрез интернет (в т.ч. чрез криптовалути), което създава допълнителни рискове от опити за трансфери на финансов ресурс, генериран от престъпна дейност или извън обхвата на финансовия и фискален контрол; злоупотреби и измами в киберпространството, нанасяни финансови щети на физически и юридически лица и уронващи доверието в дружествата и контролните органи; нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници, в т.ч. чрез интернет сайтове, без надлежно разрешение; опити за трансфер през българската банкова система на финансов ресурс с неустановен/престъпен произход или за инвестиране в икономиката на страната на такива капитали; нередности и злоупотреби при усвояването на средства от ЕС.

Създателят на закона е описал какви може да са тези престъпни деяния, но

не е уточнил какво означава „са налице данни“. Според юристи така формулирани текстовете означават, че дори анонимен сигнал без особена конкретика може да прати всеки един в подобен санкционен списък.

Единственият текст, който предвижда започване на производство, след наложена санкция, обаче е още по-притеснителен според юристи. В него е записано, че в списъка може да попадне и човек, спрямо когото са „наложени санкции от компетентните органи на друга държава“. И тъй като никъде не е уточнено за какви санкции става въпрос, нито кои са въпросните компетентни органи, това буквално означава, че ако един човек има наложена глоба от пътната полиция в Гърция например, може да се събуди у нас с блокирано имущество. Тъй като е наложена от „компетентен орган на друга държава“.

В текста дори не е посочено дали има давност на прегрешенията зад граница, нито какво се случва, ако сме си платили глобата, наложена ни в чужбина. За сметка на това е записано, че „този закон се прилага по отношение на всяко лице – гражданин на Република България, независимо къде се намира, и по отношение на всяко юридическо лице, група или образувание, които са регистрирани или учредени съгласно законодателството на Република България“. За партиите пък е предвидено да остават без субсидия, ако неин учредител или член на управителните й органи е вкаран в списъка.

Законът предвижда да се блокира имуществото и на широк кръг от лица, които са свързани с т. нар „разследвано лице“. В акта буквално се предвижда, че на блокиране на имуществото подлежат всички отговарящи на описанието: „Лицето е съпруга, роднина по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен включително, или роднина по сватовство - до трета степен включително с лице, включено в списъка“. Така ако някой бъде вкаран в списъка, за да се издържа, ще трябва да иска пари за храна и лекарства от МС, е записано още в закона.

Към самия закон не са приложени нито мотиви, нито финансова обосновка. Предполага се, че чрез акта, управляващите първоначално са се опитали да въведат у нас прилагането на американския закон „Магнитски“, за който ЕС вече категорично заяви, че не може да се прилага в страните от съюза. По тази причина няколко различни състава на Върховния административен съд отказаха да прилагат санкциите, които служебния кабинет и в частност тогавашните министри Асен Василев и Кирил Петков се опитаха да наложат у нас. Още тогава създателите на „Продължаваме промяната“ обявиха, че ще шиканират правото на ЕС и ще напишат собствен закон „Магнитски“.

Кой написа закона и защо?

Законът, който носи наименованието „Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата“, към днешна дата не само е анонимен, а и всички партии в управляващата коалиция отчаяно отричат авторство. БНР не съобщава кой е авторът на текстовете, но според Мария Капон, това е правосъдният министър Надежда Йорданова, която е част от кабинета от квотата на Демократична България.

ДБ и ПП са идеологически отрочета на олигархичния кръг „Капитал“ и са много свързани по между си. Всъщност самият премиер Кирил Петков беше един от учредителите на „Да, България“, която днес е в коалиция с ДСБ на Иван Костов. Надежда Йорданова е била секретарка на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, самият той бивш правосъден министър във втория кабинет „Борисов“. На последните избори тя беше на четвърто място в листата на ДБ в един от столичните райони, но заради слабия резултат на формацията не беше избрана за депутат.

„Да, България“, която е свързващото звено между Петков, Йорданова и Иванов пък бе създадена лично от медийния монополист и енергиен олигарх Иво Прокопиев, стана ясно преди няколко години от стенограмите „АРГОгейт“. От изтеклите записки от срещите на кръга „Капитал“ става ясно, че Прокопиев бабува на партийния проект и дори избира кой да е кандидатът им за президент. Самият Прокопиев е сочен от редица европейски издания като „сляпото петно в българския медиен пейзаж“ и продукт на прокремълската приватизация у нас, който ползва медиите и влиянието си във властта, за да обслужва собствените си интереси.

Именно такъв се явява и проекта за закона, вкарващ неудобните на властта в черни списъци. Публично известно е, че Прокопиев от години се опитва да смачка най-големия си враг в лицето на опозиционната ДПС и депутата от движението Делян Пеевски. Причината е, че партията и самият Пеевски от години публично разкриват аферите на Прокопиев в политиката, бизнеса и медиите. Това е и причината Прокопиев да е в основата на доносите, лъжите и манипулациите срещу Пеевски зад Океана, довели до санкциите по закона „Магнитски“. 

Проф. Пламен Киров, конституционалист:

Мисля, че това е шега! Но, ако не е шега, то издава откровено фашистки наклонности у тези, които са написали този законопроект. Философията му е перверзна. Тя не се вписва нито в нормите на европейската Конвенция за правата на човека и основните свободи, нито в европейските договори, по които България е страна, камо ли в конституционната рамка на нашия Основен закон.

Тези хора не си дават сметка, че няма да векуват и щом имат неблагоразумието да приемат закон с такова съдържание, то те ще бъдат първите адресати на неговото приложение. Защото този закон може да се използва от всеки, който иска да се разправи със свои икономически и политически противници.

Това е извънредно законодателство. Ако този законопроект бъде приет, това ще означава, че Министерският съвет действа в условията на делегирано законодателство, което нашата Конституция не позволява. Ако парламентът приеме такъв закон, той практически ще делегира на Министерския съвет да ограничава права на гражданите, което българската Конституция не дава на изпълнителната власт. Чекистите са невинни младенци в сравнение с тези хора, които са написали този законопроект и нормите, които искат да прилагат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай