Променят закона за конфликт на интереси

Променят закона за конфликт на интереси | StandartNews.com

София. "Необходими са спешни промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Предлагаме Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да започне да работи като колективен орган, а не решенията да се вземат еднолично от председателя й", заяви Мая Манолова по повод доклада, който изготви временната комисия, проучваща нарушенията в комисията по времето, когато неин председател е бил Филип Златанов, предаде БГНЕС.

По думите на Манолова скандалното тефтерче на Златанов е разбунило страстите в обществото: „Хората се възмутиха защо Комисията за конфликт на интереси, която трябва да следи за измами и корупция сред хората във властта, на практика е била подвластна на икономически и политически влияния".

Сред предложенията е Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да започне да работи като колективен орган, а не всички решения да се вземат еднолично от нейния председател.

„Предлагаме също да има случаен принцип при разпределяното на преписките - да има един комисар, по един член на комисията, докладчик по всяка преписка. Експертите, които ще работят по нея също да се разпределят на случаен принцип", обясни Манолова.

Проведохме широко публично обсъждане в НС с обществени организации, продължи тя. Хората справедливо питат в чий интерес работят хората на високи позиции, дали има надеждни механизми за прекратяване на конфликт на интереси и дали наистина т.нар. независими регулатори работят публично и прозрачно или са се превърнали в държава в държавата, запита Манолова.

Комисията в момента работи в намален състав след подаването на оставки на двама от членовете й. Останалите трима също предстои да бъдат сменени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай