Промени в плана по заетостта осигуряват нови 300 места

Промени в плана по заетостта осигуряват нови 300 места | StandartNews.com

София. Депутатите одобриха промени в Националния план за действие по заетостта през 2013 година, които ще направят възможно откриването на допълнителни работни места за младежи до 29-годишна възраст.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов разясни, че в изпълнение на препоръка на Съвета на Европейския съюз за гарантиране на младежка гаранция, Народното събрание прие промени в Закона за насърчаване на заетостта, които дават възможност работодателите да наемат младежи до 29 години на първа работа без какъвто и да е стаж, завършили висше и средно образование.

„За тази насърчителна мярка, Национален план за действие по заетостта осигурява на работодателите в продължение на 18 месеца поемане на част от осигурителните вноски. За първите 6 месеца се поемат 30% от осигурителните вноски, при следващите 6 месеца – 50% и 75% за оставащия период. Това дава възможност на младежи, които нямат необходимия стаж, да бъдат наети от частни работодатели, за да могат да трупат стаж по професионално направление. Промените ще осигурят заетост на около 300 младежи до края на годината", посочи министър Адемов.

На въпроса - как стои за момента въпросът с максималния осигурителен доход, който от догодина трябва да падне, и новоотпуснатите пенсии да са в реални размери, министърът отговори, че най-справедливият начин е таванът да падне за всички.

„Само че това за следващата година струва 120 млн. лв. и в условията, в които се намира бюджетът на държавното обществено осигуряване, трудно може да се мисли през следващата година да падне таванът за всички, които имат ограничения на размера на максималната пенсия. Справедливо решение на този въпрос няма. Важното е да намерим по-малко несправедливо решение. Има действащ текст, който казва, че от 1 януари 2014 година таванът за новоотпуснатите пенсии пада. Няма окончателно решение на този въпрос", каза още министър Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай