Събота,

Промени в правосъдието? Позициите се сближават

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Гледаме в една посока. Това заявиха представителите на "Демократична България" след експертните разговори с "Има такъв народ" по темата правосъдие и съдебна реформа.

„Имаме нюанси в някои от позициите. Например специализираното правосъдие - това е въпрос, който е важен за нас, имаме нюанси какъв точно модел да се приеме и как точно да се уреди статутът на магистратите в резултат на реформата; също така има нюанси и около Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокурорската колегия, прецизни детайли около избора на главен прокурор и т.н.“, каза зам.-председателят на ДБ Надежда Йорданова.

Представителите на "Демократична България" заявиха, че това не са преговори, а експертни разговори и обмен на позиции. "Политически разговор от гледна точка на конкретен документ на тази експертна среща не е ставало дума. Не е поставян въпрос за постигане на политическо съгласие и не сме водили политически разговори", допълни Йорданова.

Атанас Славов от ДБ коментира, че е повдигната темата за необходимостта от конституционни промени. От партията са поставили въпроса доколко е възможно тези изменения да станат в рамките на новия 46-и парламент.

"По отношение на мандата на Висшия съдебен съвет, разбира се, има конституционен въпрос, който се поставя - дали прекратяването на мандата може да стане с промени в Закона за съдебната власт. Считаме, че с оглед принципа на върховенство на правото трябва да се използва конституционна процедура. Иначе основно, за което разговаряхме, бяха промените, които вече сме внесли в Закона за съдебната власт, за закриване на спецправосъдието, за някои реформи в процедурата за вземане на решения във ВСС. Считаме, че по отношение на тях ще получим подкрепа и ще работим в една посока с "Има такъв народ", посочи Славов.

Следващата седмица разговорите на експертно ниво продължават.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички