Прокуратурата се зае и с Искра Фидосова

Прокуратурата се зае и с Искра Фидосова  | StandartNews.com

София. Софийската градска прокуратура е получила сигнал срещу съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание и кандидат за народен представител от Монтана Искра Фидосова за пране на пари. "Сигналът постъпи при нас в следобедните часове в четвъртък. Все още не сме се запознали с него, за да преценим дали има основание да извършим проверка", обясни за "Стандарт" говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

След това прокуратурата ще прецени последващите си действия. Ако са налице данни за нарушения, е възможно да бъде образувано досъдебно производство по случая. Сигналът е бил подаден от легия "Антимафия" до главния прокурор Сотир Цацаров, който го е разпределил на IX отдел във ВКП - "Противодействие на тежката и организираната престъпност".

Шефът на отдела прокурор Марио Стоянов го е препратил по компетентност към Софийската градска прокуратура, която трябва да извърши съответните процесуални действия. От държавното обвинение обясниха, че ще се установява дали има извършено престъпление от страна на Фидосова и други лица, посочени в сигнала. Документът, с който е сезирана прокуратурата, е с входящ номер от 15 април, а на 26 април е препратен в СГП с указание да се извърши проверка и с резултатите от нея да бъде запозната ВКП.

Прави впечатление, че материалите са пътували между прокуратурите 10 дни и са пристигнали едва вчера следобед. Обвинителите обясниха, че реално е имало само два работни дни заради великденските празници - 29 и 30 април, и затова материалите са придвижени в такъв срок. В сигнала се съдържат данни за престъпления срещу данъчната и финансовата система, като се твърди, че Фидосова е участвала в пране на пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай