Прокуратурата разследва всички злополуки в "Ораново"

"Ораново" спира да работи докато текат проверките по концесията, каза Стойнев

Прокуратурата разследва всички злополуки в "Ораново" | StandartNews.com

София. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че прокуратурата разследва всички трудови злополуки, както и раздържавяването на рудник „Ораново". Преди отчета си министърът и останалите депутати отдадоха минута мълчание в памет на загиналите миньори.

Стойнев представи в парламента информация по повод инцидента в мината. Тази сутрин бяха открити телата на двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Стойнев припомни хронологията на инцидента. „Установено е мястото на главния пробив, причина за срутването в мината. Взети са проби от глина и вода, които се анализират. Тече проверка на Инспекция по безопасност на труда. По отношение на цялата дейност на рудника имат различни институции", каза министърът.

"Големият урок от трагедията е както за концесионера, така и за държавата. Каквито и да са причините за срутването в рудник „Ораново", ясно е едно - концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите. Ето тази симбиоза между некоректен бизнес и държава трябва да се пресече", каза Стойнев.

"Добивната дейност в 64 подетажна галерия на рудник „Ораново" се е извършвала в нарушения на закона", заяви Стойнев. „До 1 ноември всяка година концесионерът е задължен да предоставя план за работата. Дейността по добива не е преустановена, въпреки че няма съгласуван годишен план за 2013 г. При проверка през тази година вместо проверяващите инспектори да изискат документите, правят извод – „в находището се води експлоатационна дейност. Към юли 2013 г. няма съгласуван годишен работен проект за дейността на концесионера. По времето на министър Делян Добрев е забавена съгласувателна процедура между концесионера и концедента. Въпреки всички нарушения, нито министър Делян Добрев, нито служебният министър на икономиката Асен Василев са предприели действия", добави още министърът на икономиката.

Неизрядният бизнес трябва да разбере, че вече има държава, която следи реда и контрола. Администрацията трябва да влезе във функциите си", каза той.

"Текат проверки на всички концесионни договори в страната", добави Стойнев и заяви, че се предприемат действия за спиране на концесията на рудник "Ораново".

"Според дадени предписания миньорите не са имали право да влизат в тази част на мината през юли, но това не е спазено. Имало е разрешение това да стане през август", посочи министърът.

Стойнев каза, че ще се потърси отговорност от служителите на Дирекция „Природни ресурси и концесии" и днес е получил оставката на директора на дирекцията. "Трябва да отворим дебата за минно-спасителните служби. Трябва да задължим всяка мина да има конкретна спасителна. Не може от Бобов дол до Ораново да идват с една УАЗ-ка, която на втория ден се развали", коментира министърът.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Даниела Савеклиева заяви, че от парламентарната група на партията отпускат по 5000 лв. за семействата на загиналите в рудник „Ораново". Савеклиева заяви, че групата на ГЕРБ ще подкрепи законодателни инициативи по повод охраната на труд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай