Професор отговори на Пендаровски. Звучен шамар

Несериозно е да се приписва вина на страната ни за македонските евреи, каза Ангел Димитров

Професор отговори на Пендаровски. Звучен шамар | StandartNews.com

Да се приписва несъответна вина на България за депортирането на евреите от територията на днешна Република Северна Македония, е несериозно. Това каза пред БТА проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна и експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.

Така той отговори президента на Северна Македония Стево Пендаровски, който в изявление по повод 80-годишнината от депортацията на евреите от територията на днешната Република Северна Македония поиска извинение от България. Пендаровски обиди страната ни, че обвинявайки я за депортацията.

Проф. Димитров коментира, че оценките, изказани от Пендаровски, са силно идеологизирани. „Да се говори по този начин към България е крайно неприемливо, дори некоректно, от страна на политик с огромна отговорност, чиято цел трябва да е установяване на добри дипломатически отношения между нашите две държави“, каза професорът.

България е единствената държава в Европа, която от една страна е била в съюзни отношения с нацистка Германия, но не се съобразява с натиска ѝ и спасява всички свои евреи. Говори се за 48 000, но тяхната бройка е била доста над 50 000 по онова време.

Освен това, над 10 000 евреи, с помощта на българските дипломатически представителства в Европа, успяват да получат документи и през България да получат спасение, добави проф. Димитров.

Така че да се приписва вина на България, е несериозно, защото депортацията става при изричното настояване и под контрола на представители на нацистка Германия .

Професорът изтъкна, че по това време България не владее онези територии, а само ги администрира. По думите му има не един или два случая, при които евреи, живеещи на територията на Югославия, са успели да се спасят, защото са дошли в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай