Деца тръгват по Чудесата. Проф. Модева с план за културния туризъм

За лято 2023 г. готвим програма за ученици с посещение на забележителностите ни

Деца тръгват по Чудесата. Проф. Модева с план за културния туризъм | StandartNews.com
  • За лято 2023 г. готвим програма за ученици с посещение на забележителностите ни
  • Важно е държавата да има партньор в лицето на представителна браншова организация
  • От 1 юни до 25 юли 2022 г. регистрациите в местата за настаняване надхвърлят 1,8 млн.
  • Реализираме 25 рекламни кампании на чужди пазари
  • Включихме историческото наследство в общия рекламен микс за България, казва проф. Мариела Модева, заместник-министър на туризма

- Проф. Модева, като експерт по опазване на паметниците на културата и културно-историческото наследство и като заместник-министър на туризма, каква е Вашата визия за развитието на културния туризъм у нас?

- България да се превърне в разпознаваема дестинация за културен туризъм с отличителна идентичност, в която културните ресурси (в т.ч. изкуство, архитектура, историческо, културно и кулинарно наследство, литература, музика, творчество и жива култура на общността с нейния начин на живот, ценностна система, вярвания и традиции) са уважавани, съхранявани, опазвани и управлявани устойчиво, съвместно с местните общности, създавайки социални, екологични и икономически ползи за всички заинтересовани страни. Тази визия е заложена в разработения План за развитие на културния туризъм.

- Какво трябва да се направи, за да стане нашето културно-историческо наследство по-разпознаваемо, по-известно не само по света, но и в България, както и по-достъпно за туристите?

- Повишаване на разпознаваемостта и информираността за България като дестинация за културен туризъм; увеличаване на дела на посещенията на чужденци и пътуванията на българи в България с цел културен туризъм; увеличаване на продължителността на престоя и разходите при посещения/ пътувания с цел културен туризъм в дестинацията; повишаване на удовлетвореността от преживяването с цел културен туризъм на територията на страната. Много важна е и рекламата. Включихме културния туризъм в общия рекламен микс.

- Каква трябва да е рекламата? Във Ваши интервюта говорите и за т.нар. "мека дипломация". Какво означава това?

- Това означава активно да промотираме нашата култура, ценности и възможности за културен туризъм в страната. Можем да ползваме добри практики, както от страните членки на ЕС, така и извън Европа, където традиционно се разработват стратегии и културни, езикови и академични програми и инициативи, които датират от десетилетия. За настоящия летен сезон още от месец април стартираха и се реализират мащабни кампании, както в световни телевизионни медии и дигиталните им платформи, така и по национални канали на водещите за страната ни пазари като Австрия, Великобритания, Германия, Дания, Естония, Израел, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Република Северна Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция. При настоящите кампании се прилага качествено нов подход, който е насочен към начина на купуване на реклама на целеви пазари - предварително зададени параметри за постигане на определени цели, както и максимално таргетиране и ангажиране на аудиторията. Към момента фокусът е обхватът на кампаниите (reach - рийч) във водещи национални телевизионни медии на целеви и перспективни пазари за промотиране на летен сезон 2022 г. По този начин се гарантира даден минимум от аудиторията, който да бъде достигнат в рамките на заложения период. Основните таргет групи са на възраст между 18 и 60 г., като се отчитат спецификите на всеки отделен пазар. Реализираме около 25 кампании на чужди пазари.

- Имате ли данни кои от чуждестранните туристи, идващи у нас, проявяват най-голям интерес към културно-историческото ни наследство?

- От общия брой туристи, около 20% се интересуват от културен туризъм. Обичайно това са хора в по-зряла възраст, с по-добър материален статус, конкретни познавателни потребности и готовност да посетят повече от един обект на културното наследство, привлечени са от културни събития, например музикални и театрални постановки, както и от артефактите в музеите и библиотеките. Като държави - главно от съседните на България страни, Испания, Израел, Великобритания, САЩ и др.

- Как държавата в лицето на министерството на туризма може да подпомогне по-активно запознаване и повече посещения на музеи и културни паметници от страна на подрастващите?

- Подготвяме нова програма за лято 2023 г., специално за ученици, които ще могат да посещават националните забележителности организирано, която програма може да се комбинира със съществуващата "Отново заедно" на МОН и за която има много положителни оценки от страна на туроператорите, които са специализирани в ученическия и младежки туризъм.

- Как гледате на възможността за активизиране на обмена между музеите? На дискусията на "Стандарт" за първи път бе подписан меморандум за съвместна дейност между РИМ в Кърджали, Хасково и Смолян.

- Много положителен пример, защото по този начин се създават условия за интегриране на усилията да се привличат повече туристи и за представянето на културни маршрути.

- Проф. Николай Овчаров алармира за орязани пари за археология за тази година заради министерството на културата. Има ли развитие по темата?

- Този въпрос е от компетентността на министерство на културата. Ние от министерство на туризма рекламираме най-популярните археологически обекти и включваме културния туризъм в общия микс на рекламата на дестинация България като се стремим да достигнем по-висок обхват на целевата аудитория, поне 20%. Подкрепихме с нарочни писма до министрите на културата и на финансите възможността да бъдат финансирани обектите, за които говори проф. Овчаров.

- В министерството на туризма най-ясно и отчетливо личи запазването на  приемствеността между редовния и служебния кабинет, една от причините за това е, че двамата заместник-министри запазват постовете си. Кои са започнатите проекти, които ще продължите да развивате и в служебното правителство?

- Продължаваме да рекламираме България като целогодишна дестинация с възможности за морски, планински, но и редица специализирани видове туризъм като културен, спа, здравен, конгресен; реализираме поетите ангажименти по линия на международни организации като СОТ /ще бъдем домакин на 68-та сесия на Регионална комисия Европа през 2023 г./, изпълняваме критериите на ОИСР, повишихме статута си от гост на участник в Комитета по туризъм, активни сме и по линия на Европейската туристическа комисия, сътрудничим си с посолствата на редица страни, с бранша, местната власт и всички заинтересовани страни за модернизиране на туристическия продукт, дигитализацията на туризма и устойчивото развитие на дестинация България. Продължаваме усилията за създаване на Гаранционен фонд и Единна туристическа организация.

- Един от проектите, по който работите, е създаването на единна браншова организация. Защо е нужно това, каква трябва да бъде организацията и какви са коментарите на туристическия бранш?

- Стартиралите усилия за създаването на Единна туристическа организация ще продължат със създаването на Работна група. Важно е държавата да има партньор в лицето на една такава представителна организация и да обединим усилията си както за решаване на актуални проблеми в туризма, така и в по-стратегически план за реализация на дългосрочни политики. Очакваме да намерим най-подходящия модел на базата на активен диалог с вече съществуващите организации и като ползваме опита на други страни-членки на Европейския съюз.

- Каква е Вашата оценка за летния сезон 2022, който е в разгара си?

- Сезонът върви добре като се имат предвид всички обстоятелства, свързани с разпространението на коронавируса, войната, която се води от Русия с Украйна, икономическите условия. Данните показват по-добър сезон от този през 2021 г. За периода 1 юни - 25 юли 2022 г. общият брой туристически регистрации в местата за настаняване надхвърля 1,8 млн. Вътрешният пазар е водещ с над 990 хил. регистрации на българи в местата за настаняване,  следван от пазари Румъния - над 260 хил., Полша -  над 98 хил., Германия - над 70 хил., Чехия - над 56 хил., Великобритания - над 50 хил., Израел - над 33 хил., Молдова - над 29 хил.Очакваме, че летен сезон 2022 г. ще завърши на равнище малко над 80% от резултатите на летен сезон 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай