Проф. Константинов посочи уникален случай за България!

Неговият коментар за оставката на акад. Денков

Проф. Константинов посочи уникален случай за България! | StandartNews.com

Наш виден политически експерт посочи твърде необичаен случай за родния парламент.

Оставката на Денков е уникален случай в българската парламентарна практика, тъй като е гласувано с много голямо, при това абсолютно мнозинство. Това каза пред "Фокус" проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на Централната избирателна комисия.

Той уточни, че в гласуването са участвали 216 депутати от които няма “против", няма “въздържали се". Такова нещо досега не се е случвало.

"Сред тези депутати, които са подкрепили оставката на г-н Денков, е и цялата парламентарна група на ГЕРБ, която е присъствала, това са били някъде между 50 и 60 души.

Всички присъстващи депутати от ГЕРБ са го подкрепили това нещо, ако те са имали нещо против, нищо не пречеше поне да поискат да има дебат по тази оставка, да не бъде така хвърлена една оставка и да се гласува и т.н. Така че нека първо депутатите на ГЕРБ да обяснят защо единодушно са подкрепили тази оставка, а сега се правят, че това нещо не се е случвало", призова Константинов.

Според него, че има някакви игри, е ясно. Очевидно има някакви договорки, които са тайни, както е и правилно.

"Очевидно е била нарушена някаква тайна договорка, която очевидно е предполагала да не се бърза с тази оставка, за да могат да се разберат преди оставката още с някои неуточнени въпроси.

Но аз отново задавам фундаменталният въпрос - как така всички присъстващи депутати от ГЕРБ подкрепиха единодушно тази оставка, ако всъщност са против нея? Така че като дадат отговор на този въпрос, можем да търсим отговори и на останалите въпроси", добави проф. Михаил Константинов.

При положение, че има предварителни договорки, че нещата са ясни, това не представлява проблем. Няма, повтарям, няма никаква законова преса, сроковете са кратки, но достатъчни, и предлагам да си седнат депутатите на задниците и да решават въпросите, заради които сме ги пратили в парламента", добави Константинов.

Според него, естествено е най-голямата парламентарна група, която е 69 депутати, това е ГЕРБ-СДС, да получат мандат и това вероятно ще стане. Те ще получат мандат днес или утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай