Проф. Ивайло Дичев безпощаден. Политиците продават омраза

Даде им тежка оценка в Деня на Съединението

Проф. Ивайло Дичев безпощаден. Политиците продават омраза | StandartNews.com

Тежки думи за липсата на национален идеал и национално единство отправи именитият ни културен антрополог проф. Ивайло Дичев в Деня на Съединението.

"Проблемът днес е доколко можем да говорим за национално единство, за общи цели и общи идеали. В момента България е по-разделена от всякога. Съединението и последвалата Сръбско-българска война показват, че държавата може да се брани, може да отстоява своите идеали", коментира проф. Дичев пред БНР.

По думите му политическите събития от последната година показват, че нацията не може да излъчи своите политически лидери.

"Не може да даде доверието си на хора, които са безспорни. Вижте, че дори все още нямаме кандидати за президентската надпревара, защото не може да се намери безспорен човек, който да е авторитет. Това означава, че ние сме подкопали всички авторитети - и политически, и журналистически, и научни - няма безспорни персонажи. Една от причините вероятно са социалните мрежи, които дават възможност всеки да пише както си иска, но така, че най-регресивните мнения да бъдат най-чувани", каза още професорът. 

Проф. Дичев посочи, че последното разделение на нацията ни е "за" и "против" ваксините срещу Covid-19: "У нас антиваксърите са повече от половината от населението, в другите европейски страни не е така. Това е културна война, която в момента е оглавявана от най-голямата партия в парламента. Върнете се по-назад и ще видите друга още по-абсурдна история с Истанбулската конвенция. ... Около това се разгоря една абсурдна война и започнаха едни хора да се мобилизират и да казват, че тук Европа ще ни сменя половете и какви ли не глупости. Периодически безсъвестни политици ни вкарват в някакви битки, за да имат какво да кажат и да имат позиции, които да защитават".  

Според него един от резултатите на това разделение на нацията е загърбване на националните цели и идеали.

"Нека да кажа и още една тема, пряко свързана със Съединението, темата за Северна Македония. Там живеят хора, които са много близки до нас етнически, наричаме ги братя, братовчеди. Какво ли не направихме през последните 3 години, за да се скараме с тях. В момента 50% от македонците смятат, че ние сме най-големия им враг, защото някакви политици - крайнодесните, ВМРО най-вече, но и БСП, всъщност всички - решиха да играят на тази струна за историята, гордостта. Резултатът какъв е - разделение. Вместо да хвърляме мостове, за да се приближим към тези хора, да възстановим връзките на този културен ареал тук, ние направихме всичко възможно да се скараме не само със Северна Македония, но и с Албания и с целите Балкани наоколо. ... Трябва да бъдем много критични към тези фалшиви теми, с които ни мобилизират и гъделичкат емоциите ни политиците днес", коментира още проф. Дичев.

Той бе категоричен, че "политиците ни продават омраза, защото тя се харчи най-добре, особено в дигиталните мрежи".

"Трябва да търсим авторитетите в обществото, които не са политически агресивни, а които са градивни", препоръча ученият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай