Четвъртък,

Депутат от ИТН напуска парламента, поема тотото

От: Агенция Стандарт, фото БГНЕС -
379
Депутат от ИТН напуска парламента, поема тотото
A
A
A

Депутатите освободиха своя колега от "Има такъв народ" Александър Тодоров от длъжността му като народен представител. Причината - той е избран за изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор.

Срещу освобождаването му от длъжност се обявиха от ГЕРБ-СДС и ДПС. Мотивите им са, че той е попълнил грешна декларация.

Според опозицията Александър Тодоров е назначен на поста шеф на тотото в нарушение на закона, защото е бил депутат в същото време.

"Нищо, че е спортен министър - той е адвокат. Той беше в миналото Народно събрание шеф на правна комисия. Не е виновен младият колега, а министърът, не бързай за следващия тираж, едната шестица ще я изтървем", заяви Хамид Хамид от ДПС.

От ИТН подкрепиха своя колега Александър Тодоров.

"По предложение на ГЕРБ беше въведен принцип, че се декларира несъвместимост с длъжността и има срок до един месец да бъде отстранена. Александър Тодоров е декларирал това и до момента на встъпването си в длъжност няма да е народен представител. Нали не предполагаме, че всички, които ги назначаваме на някаква длъжност, ще са безработни", каза Ива Митева от ИТН.

"О, чудо, ГЕРБ и ДПС говорят и цитират Конституцията от тази трибуна", добави Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"От началото на дебата чух много тежки квалификации, едва ли не как е нарушен законът. Нарушение на закона няма, в това може да бъдете сигурни. Има компетентни органи, които ще кажат има ли нарушение или не. На няколко пъти стана въпрос и доста колеги юристи казаха, че съм назначен за изпълнителен директор на БСТ, което не отговаря на истината. Избирането ми се конституира от решението на Търговския регистър", заяви Александър Тодоров от ИТН.

От опозицията припомниха, че е попълнена декларация с невярно съдържание и Софийският градски съд се е произнесъл вече като е отказал вписване като шеф на тотото.

Александър Тодоров е на 32 години от Хасково. Избран е за народен представител от район Плевен. По професия е юрист, член е на на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, както и на комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички