Приеха Бюджет 2020 без "Въздържал се"

5 часа дебати в пленарна зала

Приеха Бюджет 2020 без "Въздържал се" | StandartNews.com

Бюджет 2020 мина на първо четене през пленарната зала на Народното събрание със 126 гласа "за" и 92 "против" след повече от 5 часа изказвания, ден след като в парламента минаха бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване.

Финансовият министър Владисал Горанов то определи като балансиран, с приемственост и предвидимост, депутатите от ГЕРБ Александър Иванов и Евгения Атанасова - като приоритетен за доходи,олразование, здравеопазване и отбрана.

Корнелия Нинова заяви, че това е бюджет на застоя, Румен Гечев поиска фонд за публично частно партньорство, Драгомир Стойнев се усъмни, че приходите от тол такси ще напълнят хазната преди да се колонизира Марс.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че няма да подкрепят бюджта, защото заложената в него политиката „Повче от също“, която бе анонсирана от председателят на бъджетната комисия Менда Стоянова, не е приемлива, не включва реформи, предполага устойчиво развитие, а не ускорено и догонващо, както както настоява ДПС.

Веселин Маришки  определи бюджета като инерционен, но обяви, че ще го подкрепи.

Бюджетът предвижда над 600 милиона повече за образование, над 500 милиона повече за здравеопазване, разходите за отбрана ще стигнат 1,6%  от БВП, 6,7 процента нарастват пенсиите, 412 лева става минималната,  610 лева – минималната заплата, 1500 лв – средната заплата до края на мандата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай