Четвъртък,

Президентът: Идва ред и на сметките в офшорки

От: Стандарт -
A
A
A

Аз не колекционирам апартаменти, имам само едно жилище в квартал "Редута" и съм го придобил много преди да вляза в политиката по всички правила. Това заяви президентът Румен Радев пред БНТ по повод имотните атаки срещу него. И ги определи като отчаяни опити на управлението да приравни имотите си с тези на останалите българи.

Обхватът на този скандал надхвърля границите на България. Така президентът отговори на въпроса защо смята, че проблемът с имотите на властта е проблем на националната сигурност. Обхватът над този скандал "Апартаментгейт" рефлектира пряко върху доверието у политиците, той уронва и нашия имидж, заяви президентът.

Според него след разкритията за имотите, идва и следващата стъпка. "Сметките навън, в офшорни компании и това е голямото предизвикателство към всички така наречени оторизирани органи", каза държавният глава.

Да, придобил съм жилище от министерството на отбраната в Пловдив, вече като полковник и командир на авиобаза, както всички, извървели пътя си от старшина до командир, категоричен бе президентът. Няма нищо общо между социалната политика на МО и  забогатяването с власт. Управляващите трябва да отговарят на въпросите как са придобити средствата за закупуване на жилища.  "Апартаментгейт" трябва да има своите последствия. Това е вододел - дали ще останем общество, тънещо в разгул, или ще поемем по пътя на правова държава, призова държавният глава. Апартаментгейт" е възможност да започнем на чисто, подчерта президентът. Всичко трябва да се разкрие - имоти, сметки зад граница, всичко трябва да излезе наяве, заяви той.

Докато някои от днешните политици са трупали състояние от политиката в началните години на прехода, аз съм живял години в авиогородок - блокчета край пистата, заяви президентът. 24 часа в готовност за летене и след това - 10 години лашкане по квартири. Всичко е публично, всичко ми е абсолютно видно, това е описано точно и ясно в моята имотна декларация, каза още президентът.

Ние решаваме едно, всички казват - прекрасно, излизат от конституционния съвет и всичко се променя. Това е проява на неуважение.  Последния съвет разкри липсата на политическа воля с реална борба с корупция. На практика съветът показа краха на т.нар. антикорупционен модел, коментира Радев относно последния Конституционен съвет.

"Няма как да застана от страната на една партийната барикада (БСП), няма основания за такива тълкования. Самият факт, че освободих г-н Христов, означава, че нямам партийни увлечения. Президентът не е и не може да бъде опозиция, но съм ценностна опозиция заедно с хората, които не одобряват законодателната и изпълнителна власт", каза Радев по повод включването на досегашния шеф на кабинета му Иво Христов под №4 в евролистата на БСП. Той допълни, че за изборите ще настоява да бъде въведено машинното гласуване.

Радев бе категоричен, че следва своите принципи, без да ги съгласува с никоя партия. "Президентът не е и не може да бъде опозиция, но мога да ви кажа, че заедно с милионите българи, които не одобряват действията на законодателната, на изпълнителната власт, заедно с тях, аз съм ценностна опозиция", каза президентът.

На въпрос какъв е българският национален интерес сега - да се запази стабилността или да се промени статуквото, Румен Радев попита:

"Коя стабилност - на сауните и персоналните асансьори, на безнаказаността, на мизерните доходи и емиграцията, на топящото се население?".

Радев беше попитан и дали се е разпознал в опасенията на Борисов, че се готви пълзяща диктатура и дали иска повече власт

"Властта в момента е г-н Борисов и няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор. Освен ако г-н Борисов не се възприема като опозиция на самия себе си и на своето управление и иска по някакъв начин да се дистанцира от собственото си управление" , коментира Радев..

За предстоящите избори президентът очаква да са прозрачни и честни. Призовава правителството да изпълни решението на парламента и да осигури машинно гласуване за вота.

Тагове: Румен Радев

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички