Президентът Радев с остри думи навръх празника на армията

Бушува война в Европа, безпрецедентна по мащаби и залог

Президентът Радев с остри думи навръх празника на армията | StandartNews.com

"В Европа бушува война. Безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили".

Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на тържествения парад по случай 145-ата годишнина на Българската армия.

"С насаждани илюзии, че войните са част от миналото. Че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията - отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете в средата за сигурност, а бездействието и пагубните решения бяха размивани в колективната безотговорност", продължи президентът.

"Като президент и върховен главнокомандващ, като офицер и командир от Българската армия, искам да заявя, че развитието на въоръжените сили не търпят дилетантщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист, лекомислие и липса на далновидност. Има един исторически постулат във военната стратегия: една крепост най-лесно се превзема отвътре. В основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол - все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме", каза Румен Радев.

"Затова Гергьовден е особено важен празник - днес отбелязваме единението на народ и армия, припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките ни, да опазим нашия дом и култура. След броени минути в тържествен марш ще преминат хората, приели мисията с живота си да бранят Родината, ще преминат самолетите и ще дефилира военната техника, с които нашите военнослужещи изпълняват своите конституционни и съюзни ангажименти", добави Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай