Президентството: Не е вярно, че БСП ще бъде изгонена от "Позитано"

Това е дезинформация, част от предизборната кампания, пише в официална позиция

Президентството: Не е вярно, че БСП ще бъде изгонена от "Позитано" | StandartNews.com

От президентската институция излязоха с официална позиция относно тиражирана в публичното пространство информация, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа на "Позитано" 20.

"Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания", пише в позицията на Президентството.

Изпълнителен лист срещу БСП заради неплатени наеми за партийната централа на "Позитано" 20 е успяла да получи държавата дни преди началото на предизборната кампания, стана ясно вчера. Решението дори дава възможност на областната управа на София-град, да изгони социалистическата партия от имота, което лансираха редица медийни сайтове вчера като предстояща стъпка. Това обаче бе опровергано веднага от назначения от служебното правителство областен управител Митко Михайлов.

Той е поканил ръководството на социалистите, за да се договори разсрочено плащане на задълженията. От червената централа запазиха мълчание през целия ден в понеделник.

Делото срещу социалистите е заведено още от правителството на ГЕРБ, разясниха от областната управа, цитирани от "24 часа". То е започнало, след като партиите получиха право да ползват партийните си централи, без да плащат наем, ако са представени в парламента или са получили над 1% самостоятелно на последните парламентарни избори. Това бе направено, след като с бюджета за 2020 г. първоначално партийната субсидия бе намалена на 1 лв. на действителен глас. Заедно с безплатните централи тогава политическите сили получиха правото и на дарения от юридически лица.

Много от партиите обаче са спрели да плащат наемите си след приемането на законовите промени, без да задвижат процедурата през областните управи, за да получат безвъзмездни договори. Според експерти от областната управа и регионалното министерство партийните ръководства просто решили, че законът се прилага автоматично. Всъщност процедурата изисква партийните ръководства да подадат заявление, че искат да упражнят правото си, пред кмета или областния управител, който стопанисва дадения им под наем имот. Губернаторите пък предават предложения за безвъзмездни договори към регионалното министерство, което от своя страна внася проект за решение на Министерския съвет. Едва след решение на правителството се подписва договор за безвъзмездно ползване и политическите сили се освобождават от наем.

Вместо да задвижат процедурата обаче, от БСП просто са прекратили от 1 януари 2020 г. да плащат задълженията си за "Позитано" 20. Така са се натрупали 280 хил. лв. задължения, заради които областната управа е поискала бързо производство срещу партията като голям длъжник. Допреди това БСП е плащала изрядно наема си.

Изпълнителният лист е изваден по бързото производство и ръководството на БСП дори не е научило, че ги съдят, докато делото не е било финално решено.

Това е втори пореден случай на скандал с партийна централа в дните преди началото на предизборната кампания. Преди две седмици служебният министър на културата Велислав Минеков заплаши, че ще изгони ГЕРБ от двата етажа, които заемат в административната сграда на НДК. Според него заради бившите управляващи НДК губи от наеми.

Двата етажа са извадени от активите на двореца на културата още през 2011 г., когато ГЕРБ получават правото на партийна централа в държавен имот. Преди това партията също се помещаваше там, но плащаше наем по договор с НДК, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай