Събота,

Президентът призова за справедливи решения за майките с деца с увреждания

От: Администратор -
A
A
A

За интегриране на хората с увреждания и осигуряването на работа за тях призова на кръгла маса по проблемите в социалния сектор президентът Румен Радев, предаде Канал 3.

Държавният глава апелира и за съпричастност към протестите на майките на деца с увреждания. Радев е патрон на кръгла маса с работодатели, национално представени организации на хора с увреждания, представители на образователната система и социалното министерство, по темата за законови промени в областта на социалните предприятия.

"Направих тази среща с представители на хората с увреждане в навечерието на международния ден на хората с увреждания. Но искам да направя едно уточнение ,че тази кръгла маса съвпада с периода на протестите на майките на деца с увреждания към които трябва да бъдем съпричастни, дълбоко съпричастни като общество. Които изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти. Затова бъдете напълно солидарни с майките на децата с увреждания. Искам да заявя, че целта на този форум е да поставим много по глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в нашето общество", каза държавният глава.

"За пълноценна интеграция можем да говорим според мен когато преодолеем ред технически бариери и когато има изградена такава обществена среда, че децата с увреждания, разбира се като изключим най-тежките случаи, да постъпят в детска градина наравно с другите , да учат в училище и висши учебни заведения наравно с другите и да се реализират на пазара на труда наравно с другите. Според мен начина за пълноценната интеграция това е трудовата заетост на тези хора и ако погледнем статистиката по данни от регистрите на Национално осигурителен институт към месец юни тази година дина в България около 400 хиляди граждани получават лична пенсия за трайно намалена работоспособност. Малка част обаче от тях работят по трудови договори.", категоричен беше Румен Радев.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички