Президентът назначава Елица Николова за член на УС на БНБ

Президентът назначава Елица Николова за член на УС на БНБ | StandartNews.com

Държавният глава ще назначи Елица Николова за член на Управителния съвет на Българската народна банка. Това съобщиха от пресцентъра на президентството. И уточниха, че това ще стане на основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България, във връзка с чл. 12, ал. 3 от Закона за Българската народна банка. 

Елица Николова е родена на 24 юли 1974 г. в град София. През 1996 г. придобива магистърска степен, специалност „Международни икономически отношения и бизнес" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като защитава дипломна работа на тема „Банките и кредитоспособност на фирмите". През 1999 г. в Института за следдипломна квалификация и специализация към УНСС придобива втора специалност „Счетоводство, финанси и контрол". Преминала е квалификационен курс по „Финансови анализи" към Интернешънъл Хюмън Рисорсиз (IHR), както и редица обучения в областта на публичните финанси към Европейския институт за публична администрация в Маастрихт, Дъблин, Париж, Барселона и Копенхаген. Владее английски, немски и руски език.

Новият член притежава богат професионален, административен и управленски опит. В периода от 2000 г. до 2009 г. работи в сферата на корпоративните финанси. Започва работа в държавната администрация през август 2009 г. като съветник по финансови въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройството. От края на 2009 г. до средата на 2011 г. заема длъжността зам.-главен директор на Генерална дирекция „Програмиране на регионалното развитие" – Управляващ орган на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През юли 2011 г. е назначена за началник на политическия Кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

На 23 януари 2012 г. с Указ на президента на Република България е назначена за секретар на президента на Републиката по икономика, развитие на регионите и инфраструктура.

За номинацията на Елица Николова за член на Управителния съвет на БНБ е уведомен управителят на Българска народна банка Димитър Радев. Мандатът на новия член на Управителния съвет на БНБ ще започне на 17 юни 2016 година, съобщиха още от президентството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай